Адамовић свестан да бројни проблеми муче српски шах: Циљ је повратак велемајстора у национални тим

С.Бајић

понедељак, 25. 05. 2020. у 21:12

Адамовић свестан да бројни проблеми муче српски шах: Циљ је повратак велемајстора у национални тим

Саша Адамовић Фото: Приватна архива

Адамовић: Приликом примопредаје дужности, поред дуга од 17 милиона динара, наследио сам и тада исказан дуг Светској шаховској организацији (ФИДЕ), од 70.000 евра и мораћемо да нађемо начин да то репрограмирамо

ПРЕДОЧАВАЊЕ комплетне ситуације у Шаховском савезу Србије, Министарству спорта и омладине, повратак наших најбољих велемајстора у национални тим, враћање нагомиланих дугова, организација такмичења чији су термини одложени због пандемије, избор председника. То је редослед потеза Саше Адамовића, историчара из Новог Сада, дојучерашњег потпредседника ШСС, који је по оставци Душана Цогољевића, преузео функцију челника српског савеза као вршилац дужности.


- Обратићемо се ресорном министарству за помоћ - каже Адамовић, за "Новости". - Приликом примопредаје дужности, поред дуга од 17 милиона динара, наследио сам и тада исказан дуг Светској шаховској организацији (ФИДЕ), од 70.000 евра и мораћемо да нађемо начин да то репрограмирамо, како бисмо могли да функционишемо. Такође, у претходном периоду из српске куће шаха нису стизале позитивне вести пошто смо били суочени са бојоктом наших најбољих велемајстора, који су одбили да играју за репрезентацију. Због тога смо на Европском првенству и Шаховској олимпијади постигли резултат који не одговара реномеу српског шаха и циљ је вратити их у национални тим.


У наредних 90 дана Адамовића очекује и решавање термина отказаних шаховских активности, националног појединачног шампионата, Прве мушке и женске лиге Србије и питање хоће ли Европски шампионат за кадете, како је планирано, бити одржан у децембу у Новом Саду и, посебно, избор новог руководства.


- Радимо по нашем Статуту и план је да крајем јула уприличимо изборну Скупштину - каже Адамовић, који слови за једног од кандидата за новог председника ШСС. - Истина је да, како ствари сада стоје, Шаховски савез Војводине мене предлаже за председника националног савеза. Међутим, све је то још веома свеже и сматрам да је рано говорити о томе ко би били кандидати.


ПРОШАО ШКОЛУ У ЧУРУГУ

САША Адамовић је носилац титуле мајсторског кандидата, био је омладински првак Новог Сада и репрезентативац Војводине а још као дете, прошао је чувену шаховску школу у Чуругу, коју је у то време водио сада покојни Бошко Туцаков.

- У Управном одбору ШСС, именован сам пре две године као представник ШСВ и био потпредседник нашег националног шаховског савеза - потврђује Адамовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)