СВЕТОМ је брже од грома из њихових песница обишла вест о, наводно, већ договореном мечу у хуманитарне сврхе између легендарних боксера Евандера Холифилда (57) и Мајка Тајсона (53), иако се још не зна тачан датум (помиње се 11. јул и дуел у Саудијској Арабији)!

То би био трећи окршај ова два прослављена аса племените вештине.

Први њихов дуел одржан је 9. новембра у Лас Вегасу 1996. године у чувеној "МГМ арени". Тајсон је тада бранио ВБА титулу у супертешкој, а изазивач Холифилд је био на крилима после победе над увек неугодним Бобијем Чизом. Холифилду је то након "пензионисања" 1994, када је изгубио меч од Мајкла Мура, била четврта борба у низу. Веће шансе за победу даване су Тајсону. Ипак, у 11. рунди Холифилд крунише блиставо вече серијом удараца које су натерале судију у рингу Мича Халперна да прекине меч и прогласи Холифилда победником техничким нокаутом!

ХОЛИФИЛД ПАМТИ ЈУГОСЛАВИЈУ ЗЛАТНУ медаљу на ОИ у Лос Анђелесу 1984. године освојио је боксер из Бањалуке Анте Јосиповић, а Холифилд је заустављен судијском дисквалификацијом у полуфиналу. Судија који ге је "коштао" златне медаље, како је сам Холифилд тврдио касније, био је Југословен Григорије Новичић.

До реванша је дошло 27. јуна 1997. године такође у "МГМ гранду" у Лас Вегасу. Поново је за судију био одређен Мич Халперн, али је на инсистирање Тајсона замењен Милсом Лејном.

Овај меч је ушао у анале као најбизарнији боксерски меч за титулу у историји. У трећој рунди Тајсон је, у клинчу, угризао за уво Холифилда! Судија Лејн је одмах хтео да га дисквалификује, али је на интервенцију из угла Холифилда и ринговног судије дозволио наставак меча. Међутим, сада је Тајсон одгризао део другог уха Холифилда, и судија га је моментално дисквалификовао!

Тајсон се касније правдао да је то учинио из револта, јер га је Холифилд некажњено, наводно као и на првом мечу, ударао главом. Многи су сматрали, а међу њима и некадашњи тренер тзв. Гвозденог Теди Атлас, да се Тајсон једноставно уплашио новог пораза и да је неконтролисано реаговао.

Ипак, боксерска историја каже да су и Холифилд и Тајсон "златним словима" уписани на њене странице и да се убрајају међу највеће шампионе света свих времена.

Холифилд се такмичио у рингу од 1984. до 2011. Његове квалификације на Олимпијске игре у полутешкој категорији у Лос Анђелесу 1984. године су биле изненађење, али је већ након првих борби у олимпијском рингу постало јасно да Америка поново има великог мајстора са рукавицама.

У професионалце Холифилд прелази годину дана касније и исте године осваја прву титулу у "крузер" категорији (полутешка) победом над Двајтом Мухамедом у ВБА асоцијацији. Затим падају Рики Парки и Карлос де Лен, а Холифилд осваја три ВБЦ и ИБФ титуле!

Постаје непоражени шампион у све три верзије и 1988. прелази у супертешку категорију. Победом над бастером Дагласом 1990. постаје апсолутни шампион света у све три категорије!

Успешно брани круну од великана Џорџа Формана и Ларија Холмса, али доживљава први пораз у профи каријери 1992. од Ридика Боувија. Успева да му се реваншира годину дана касније и осваја ВБА и ИБФ титулу (Бови је раније изгубио ВБЦ појас). када је 1994. изгубио те круне од Мајкла Мура, Холифилд по савету лекара напушта ринг. Али, у ринг се враћа 1996. против Тајсона, побеђује га и осваја титулу поставши први човек који је, после Мухамеда Алија, круну освајао три пута. Холифилд 1999. у мечу за уједињење све три титуле, боксује са Леноксом Луисом, и тај меч судије проглашавају нерешеним. Осам месеци касније Луис је био бољи. Исте године Холифилд побеђује Џина Руиза у борби за ВБА титулу и постаје први човек који је једну титулу, било које верзије, освојио четири пута.

Реванш меч, седам месеци касније, припада Руизу, а Холифилд се "поново" пензионише.

Мајк Тајсон је на профи рингу био од 1985. до 2006. Историја га памти и као најмлађег боксера који је освојио титулу у апсолутној категорији са само 20 година, 4 месеца и 22 дана. Прву ВНЦ круну је освојио против Тревора Бербика 1986. нокаутом у другој рунди. Тајсон је првих својих 19 профи мечева добио нокаутом! Чак 12 у првој рунди. Опасао је шампионске појасеве у ВБА и ИБФ верзијама 1987. победама над Џејмсом Смитом и Тонијем Такером.

Следеће, 1988. године, Тајсон у првој рунди у 91. секунди нокаутира чувеног Мајкла Спинкса! Девет пута је бранио успешно све круне, укључујући и двобоје са Ларијем Холмсом и Френком Бруном. Али, 1990. године Тајсон је поражен од Бастера Дагласа, први пут је нокаутиран - 10. рунда!

Тајсон је имао много проблема у приватном животу. Тако је 1992. осуђен на шест година затвора због силовања. Пуштен је 1995. и враћа се боксу. После победа над Бруном и Брусом Шелдоном 1995. поново осваја ВБЦ и ВБА титуле.

Уследили су мечеви са Холифилдом а затим и нова пауза до 2002. када Тајсон боксује против маестралног Ленокса Луиса и губи меч нокаутом. Покушао је 2006. повратак, али је доживео два нокаута од Денија Вилијамса и Кевина Мекбрајда.

Иако је у каријери, само од мечева, зарадио више од 300 милиона долара, Тајсон је 2003. прогласио банкрот са дугом од 23 милиона долара.

Окршај, уколико га уопште и буде, ове двојице великана, подсетиће, сасвим сигурно, на славне дане племените вештине.

СПЕЦ.

Тајсон има осморо, а Холифилд једанаесторо деце!


ЛИЧНА КАРТА ШАМПИОНА

Име и презиме: Евандер Холифилд

Надимак: The Real Deal

Висина: 189 цм

Распон руку: 197 цм

Датум и место рођења: 19. октобар 1962, Атмор, Алабама (САД)

Број профи мечева: 57

Победа: 44 (нокаутом 29)

Пораза: 10

Нерешених мечева: 3

Светски шампион ВБЦ, ВБА, ИБФ верзије

Име и презиме: Мајкл Џерард Тајсон

Надимак: Iron

Висина: 178 цм

Распон руку: 180 цм

Датум и место рођења: 30. јун 1966, Њујорк (САД)

Број профи мечева: 58

Победа: 50 (нокаутом 44)

Пораза: 6

Светски шампион ВБЦ, ВБА, ИБФ верзије