Прибој: Спортске игре младих и дефинитивно крећу

Танјуг

19. 05. 2020. у 16:48

Општини Прибој је ове године припала част да буде домаћин свечаног отварања Дунав осигурање Спортских игара младих Србије за 2020. годину

Прибој: Спортске игре младих и дефинитивно крећу

Спортске игре младих (СИМ) и дефинитивно крећу, након што је данас Прибој свечано проглашен за града домаћина сезоне 2020.

Церемонија проглашења, на којој је представницима општине Прибој уручена Златна повеља, уприличена је у сали Дома културе, чиме је отпочела кампања под називом “Прибој те зове”.

Овај догађај је био планиран за 17. март, када је требало да се одржи свечана академија уз богат култулно-уметнички програм, али су организатори, због проглашења ванредног стања у нашој држави, били приморани да тај скуп одложе.

Будући да су и даље на снази мере Владе Републике Србије прописане ради заштите од ширења пандемије, свечаност ни овог пута није могла да буде реализована у складу са првобитним плановима, већ су праћена упуства Владе Србије.

Управо због тога ће и тачан датум церемоније отварања Дунав осигурање Спортских игара младих Србије Прибој 2020. бити накнадно саопштен, а очекује се да то буде у току јуна месеца.

Како истичу званичници Игара, програм ће, када се за то буду створили услови, бити приређен у складу са мерама и препорукама надлежних институција, а у плану је да се тада у Прибоју одрже СИМ спортски дан, концерт на тргу ФАП-а, као и спектакуларни ватромет, који по традицији Игре организују у свим градовима домаћинима.

"Град Прибој нестрпљиво чека почетак Игара. Код нас се готово свакодневно прича о Дунав осигурање Спортским играма младих. Ово је велика прича, Игре спајају регион и ту су пре свега за децу. Афирмација и развој спортских вредности, и бављењем децом су нешто за чим сви стремимо. Кроз Игре деца треба да уживају и да шире пријатељство широм наше Србије али и ван граница", истакао је председник Скупштине општине Прибој Борис Мрдовић.

Занимљиво је и то да ће се ове године, први пут од оснивања Игара у Србији, у Прибоју одржати и државна првенства у три спортске дисциплине, за разлику од претходник када је финала у свих 10 спортова одржано у Београду.

Ове године ће се у Прибоју одржати државна првенства у атлетици (трка на 60 метара за дечаке и девојчице, за две узрасне категорије: 2009. и млађи и 2011. и млађи), у игри између две ватре, која је заштитни знак Игара у целом региону (за 2011. годиште и млађи), као и у малом фудбалу за дечаке (узраст 2009. и млађи).

"Веллико хвала општини Прибој на томе што је постала део СИМ породице у 2019. години и што смо најлепшу спортску причу, у интересу деце Прибоја, Србије и региона, веома успешно реализовали. Хвала вам што сте препознали значај наше манифестације. Хвала вам на подршци и посебно хвала на томе што сте истински заволели Игре. Користимо прилику да вам се захвалимо и на два признања, која је за 2019. годину добила наша организација од стране Спортског савеза Прибој, наших техничких партнера који су од првог дана постали и наши истински пријатељи. Високи покровитељ Игара од оснивања у нашој земљи је Влада Републике Србије, а највећи допринос Играма пружио је и данас пружа Александар Вучић, председник Републике Србије", рекла је председница Дунав осигурање Спортских игара младих Ивана Јовановић, која је добила повељу заслужног грађанина Прибоја, која је тек по други пут додељена у историји ове општине.

С обзиром на то да је Прибој град атлетике, специјални гост на церемонији одржаној у Прибоју био је и Слободан Бранковић, некадашни атлетичар, рекордер и репрезентативац, а сада директор Српског атлетског савеза.

"Ово је предивна прича за младе целог региона. Почаствован сам што сам позван да увеличам скуп, поготово што знам да је и атлетика на програм ове велике манифестације. Ивана Јовановић са својим тимом ово заиста сјајно организује у Србији. А морам да кажем да сам имао ту част и прилику да пре неколико година будем на Свечаном отварању Спортских игара младих у Кикинди. Веома ми је драго што се све ово догађаја баш у Прибоју, који воли атлетику и спорт. И морам да се захвалим и локалној самоуправи и Спортском савезу Прибоја, коју су подржавајући овај пројекат, јер то је прави показатељ да брину за будућност наше деце, о својим наследницима, о оној популацији за коју сви живимо", истакао је Бранковић.

Посебно важан тренутак на свечаности у граду домаћину овогодишњих Игара свакако је био онај када су Виктор, маскота Игра, Лазар Рвовић, Слободан Бранковић, Филип Комарица и Ивана Јовановић, заједно покренули софтвер и званично отворили онлајн пријаве за такмичења на сајту игремладих.рс.

Дечаци и девојчице широм Србије имају прилику да, као и претходних година, на порталу www.игремладих.цо.рс одаберу спорт и град у коме желе да се такмиче и да попуне своју пријаву. Организатори кажу да ће пријављивање трајати 24/7 све до дана почетка такмичења у изабраном граду за дати спорт.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације