Готово два месеца после одлагања Олимпијских игара у Токију због пандемије вируса корона, извршни директор Игара Тоширо Муто изјавио је да и даље не може да процени колико ће коштати одлагање.

Бројке у јапанским медијима се крећу у распону од две до шест милијарди долара, при чему ће највећи део трошкова вероватно покрити државни органи.

Иако је био неодређен око трошкова и ко ће их платити, Муто је био јасан у вези једне ствари током онлајн конференције за новинаре.

- Игре које ћемо имати за годину дана можда неће бити исте, конвенционалне Олимпијске и Параолимпијске игре какве познајемо - рекао је Муто.

- Гледамо у свако могуће подручје. Време је да сви размотримо које су кључне ствари за Игре. Kоји су обавезни предмети... Мислим да ћемо можда смислити нове Олимпијске и Параолимпијске игре, нешто што је јединствено за Токио - додао је Муто.

Олимпијске игре у Токију и даље намећу више питања него одговора. Нека од питања су - како ће у Олимпијском селу бити смештено 11.000 олимпијаца и 4.000 параолимпијаца, како ће путовати у Токио, како ће тренирати, шта је са хиљадама запослених и особљем Игара, да ли ће бити навијача, шта је са милионима већ продатих улазница, да ли ће вакцина бити доступна...

Муто је одржао конференцију дан пошто је Међународни олимпијски комитет издвојио 800 милиона долара за трошкове одлагања Олимпијских игара у Токију због пандемије корона вируса.

Сума од 150 милиона долара биће на располагању за кредите за управљачка спортска тела и више од 200 националних олимпијских комитета.

МОK, међутим, није навео како ће се расподелити преосталих 650 милиона долара. И Муто је рекао да не зна.

- Што се тиче расподеле тог новца, и МОK је рекао да је прерано говорити о томе. Дакле, ми у организационом одбору не знамо како ће се тај новац трошити - рекао је Муто.

Пре него што су Игре одложене, организатори су саопштили да ће то такмичење коштати 12,6 милијарди долара, али је државни ревизор прошле године навео да су трошкови најмање двоструко већи, највише у новцу пореских обвезника.

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 8. до 23. августа 2021. године.