ФИЛИП Филиповић није више узданица Про Река. Капитен наше ватерполо репрезентације мораће да потражи нову средину, јер неће да продужи уговор са најбогатијим клубом на свету, чију је капицу носио девет сезона.

- Искрено, ми смо се још пре две године договорили - Фелуго, Волпи и ја, да одрадим уговор до Токија 2020. и да то буде крај наше сарадње - каже, за "Новости", Филип Филиповић.

*Боје Река бранили сте од 2009. до 2012. и од 2012. до 2020. Имате лепе успомене?

- Могу само да будем захвалан клубу на свим овим годинама, а о томе колико сам био срећан што сам био његов члан говори чињеница да сам највећи део сениорске каријере провео у Про Реку. Завршила се прелепа епоха и ја сам презодвољан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Савић за „Новости“: Цела прошла сезона је била подређена Играма, морамо све од нуле

*Види се да, ипак, осећате горчину?

- Остао је горак укус зато што сам се због ове пандемије вируса корона од Река опростио без титуле, без утакмица, без борбе, због тога ми је најтеже. Нисам замишљао да ћу на овакав начин да напустим Про Реко.

*Сада и ви морате да тражите клуб?

- Цело лето је испред нас. Има неколико занимљивих клубова у које бих хтео да се преселим. Али, да не прејудицирам... Волео бих да будем у клубу који има озбиљне намере. Јер ова сезона, колико год била напорна, била је узалуд. Волео бих да се следеће године, где год будем играо, борим за титулу.

*Доста играча је остало без клуба, колико то може да утиче на репрезентацију?

- Може поприлично. Једина срећа у несрећи је то што практично ове године немамо никакво такмичење. Али је излишно причати о томе какав је осећај када имате неколицину играча који немају решен статус. Имали смо то већ у нашем спорту, тако да није ни први ни последњи пут. Чак је боље када нешто жуља, тако да сам сигуран да ће сви пронаћи ангжаман и отићи у клубове који претендују ка нечему. Само, ситуација није једноставна. Осећа се криза у спорту, а ни ватерполо није изузет из тога. Ипак, не треба гледати негативно, имамо цело лето да пронађемо нову средину.

* Колико је на вас утицала двомесечна пауза?

- Сви смо ван такмичарске форме, иако већина тренира на сувом. Мени је најтеже пао карантин од 28 дана. Нећу никога да окривљујем, сматрам да је 14 дана било довољно, оних других 14 сам изузетно тешко прихватио. Није се водило рачуна о нашем психичком здрављу. Поготово о нама који смо навикли да будемо активни по цео дан и да радимо, а били смо затворени 28 дана. Било је и кризних периода. Био је то најтежи тренутак, како за мене, тако и за породицу, јер нисам навикао да будем 24 часа у четири зида.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Удовичић најавио потпуни повратак спорта у Србији: Од понедељка тренинзи и у дворанама, укидају се ограничења на отвореном

*Када планирате да скочите у базен?

- Било би ми велико задовољство да већ следеће недеље скочим у базен. Видећемо када ће да прораде базени. Волео бих да се окупи репрезентација, мислим да ће бити неких акција. То ћемо све да дефинишемо са селектором Савићем.

КЛУБ КАО РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА
A МОЖДА је могуће да се неко од интернационалаца врати кући?
- Имам идеју која је можда луда, али мислим да није немогућа. С обзиром на то да је доста играча остало без ангажмана, можда би могао, уз подршку државе, МОС и ВСС, да се макар на годину дана направи клуб који се не би звао ни Партизан, ни Звезда, ни Раднички... Да се окупи репрезентација у малом, која би учествовала на клупским такмичењима, рецимо у Јадранској лиги. Можда је то једно од решења, пошто не треба жалити превише, патити због свега што нас је снашло. То је нека моја идеја, јер је доста играча са ширег списка репрезентације слободно.

ЛЕТЊА ЛИГА ЈЕ СПАС
A ЗАГОВОРНИК сте летње лиге?
- То је једини спас за светски ватерполо. Потребно је да пронађемо термине како бисмо клупска такмичења одложили за лето. У том правцу могао би неко да размишља, да искористи ово лето, да пробамо да одиграмо макар ревијалне утакмице на отвореном базену. Једноставно, да се уради мали тест тога колико је лакше и лепше организовати ватерполо на отвореном базену.

ОДЛАГАЊЕ ОИ ПРАВА ОДЛУКА
AКАКО сте доживели одлагање Олимпијских игара за 2021?
-
Нама је то пореметило доста тога. Али не постоји изговор - да сте једне године спремни за ОИ а друге нисте. Ми који смо имали част да учествујемо на највећем такмичењу знамо колико је то битно, и мислим да једна година не може да промени ништа. Сматрам да је донета добра одлука, јер се водило рачуна о томе да спортисти буду спремни и здрави. Сада је битно да се догодине све организује на највишем могућем нивоу, јер смо видели колико је значајан здраствени аспект.