ЧЕТИРИ године је селектор ватерполиста Дејан Савић градио тим и игру за освајање олимпијског злата у Токију. Одбрани трона из Рија било је све подређено, чак је и СП 2019. у Гванџуу (Јужна Кореја) на неки начин било у другом плану, јер је одмарао седморицу најискуснијих. Ова година није почела онако како су желели, освојено је пето место на ЕП у Будимпешти, јер су у четвртфиналу Шпанци били бољи после петераца. Ипак, јапанска престоница је била у првом плану, све док Игре због пандемије вируса корона нису одложене за годину дана.

- Осећам се помало "изиграно". Имаш играчe који у суштини догодине и могу и не могу, а опет са друге стране видећемо како ће то све да испадне на крају. Тачно је да је цела прошла сезона била подређена Токију. Нажалост, ова година је пропуштена и сада гледамо да 2021. дочекамо са мало другачијим односом - прича Савић, за "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Соро до пандемије вируса корона није размишљао о крају каријере: Почео сам полако да се ломим

О Токију кормилар олимпијског победника не жели да прича. Више је окренут играчима и томе шта од њих може да се очекује после дуге паузе.

- Видећемо у којим клубовима ће играти и на који начин. Гледаћемо да имају пробе и све остало што је потребно да би се искристалисао састав - каже Савић.

Десили су се ломови у појединим европским клубовима, неки су остали без спонзора, а доста наших играча у овом тренутку не зна где ће наставити каријеру.

- Сигурно је то много утицало и видећемо на који начин ћемо то да прихватимо. У сваком случају, неке ствари које смо планирали не могу да се остваре. У суштини играчи који вреде наћи ће клубове и то је то - сматра Савић.

Стратег Србије планира да овог лета ради са репрезентативцима:

- Желимо минимално да радимо са играчима три недеље, а план је шест до осам седмица. Морамо да видимо на који начин ћемо то да организујемо, јер много тога зависи од планова државе. Видећемо који ће базени моћи да функционишу како би се испоштовале све препоруке.

Савић тврди да ватерполисти деле судбину пливача:

- Прича је иста, јер је и нама природно окружење вода. Да би ватерполиста функционисао онако како ја очекујем треба му најмање три недеље. То је највећи проблем ове кризе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СП у воденим спортовима померено за 2022. годину

Свестан је Савић да ватерполо дели судбину свих спортова, да су сви сада на нули. A на питање колико губе млади ватерполисти због отказивања јуниорског ЕП само истиче:

- Млади играчи највише губе. Не само отказивањем међународних такмичења, већ и знаком питања према домаћим такмичењима, а поготово условима и околностима тренажног процеса.

ТРЕНЕРИ СТУБОВИ КЛУБОВА
НА почетку кризе Удружење тренера послало је апел клубовима да сачувају стручњаке.
- Послали смо допис у којем апелујемо да сви тренери остану ту где јесу, да не трпе због ситуације, јер једноставно они су ти који треба да сачувају ватерполо. Клубови Ватерполо савеза Србије никако не би требало да дају отказе својим тренерима, јер их они у суштини држе на штапу егзистенције - каже Савић.