Легендарни Рудић напушта Про Реко: Одлучио сам, нећу више да будем тренер

Новости онлине

четвртак, 07. 05. 2020. у 11:00

Легендарни Рудић напушта Про Реко: Одлучио сам, нећу више да будем тренер

Ратко Рудић фото: ЕПА

Напуштам Про Реко са дивним осећајем и временом проведеним у клубу. Вртићу се једном да поздравим навијаче, рекао је Рудић
Легендарни ватерполо тренер, а многе најбољи свих времена, Ратко Рудић (72) одлази у пензију, овог пута за стварно. Тачку на велелепну каријеру ставља у италијанском клубу Про Реко, а одлуку је донео још пре пандемије вируса корона. Већ је Рудић одлуку о напуштању тренерског посла објављивао 2012. после четвртог олимпијског злата освојеног у Лондону, али се предомислио и наставио да влада ватерполом.

"Одлука да окончам каријеру као тренер донео сам пре пандемије вируса Ковид19 и о томе сам обавестио председника клуба Про Реко. Хтео сам да завршим каријеру одличним резултатом и донесем још један успех клубу у реализацији амбициозног пројекта. Сигурно се много ствари променило са пандемојом, будућност је неизвесна и видећемо како ће бити организоване активности екипе. Напуштам Про Реко са дивним осећајем и временом проведеним у Реку. Осећао сам се тамо као код куће. Желим да поздравим све навијаче који су били блиски клубу и мени лично. Желим да им поручим да једном, када се заврши ванредна ситуација, вратићу се у град да их поздравим", рекао је хрватски ватерполо тренер Ратко Рудић.

Ратко Рудић је освајач невероватног броја трофеја, што се каже освојио је током своје каријере све што се освојити може. Он у својој колекцији има четири златне медаље са олимпијских игара: у Лос Анђелесу 1984. и Сеулу 1988. са националним тимом Југославије, у Барселони 1992 са селекцијом Италије и у Лондону 2012 са репрезетацијом Хрватске. Има и бронзу на Играма у Атланти 1996. и три титуле Светског првака и исто толико европских шампионата, а уз то је и освајач Светске лиге 2012.

Био је тренер националног тима Италије скоро деценију (1991.- 2000.). Донео је Италији олимпијско злато, усред Барселоне, које пре тога није освојила од 1960. и то у финалу са домаћином Шпанијом, када је славио у неизвесном финалу са 9:8 и скакао у базен од среће пред шпанским краљем Хуаном Карлосом. Са Азурима се растао после пораза у четвртфиналу ОИ у Сиднеју, када је дисквалификован на годину дана због "побуне".

После Италије Рудић је прихватио позив Сједињених Америчких Држава, али 2005. није могао да одбије понуду Хрватске и преузео је њихову репрезентацију. После Светског првенства 2007. и европског првенства 2012. године, освојио је и четврту златну олимпијску медаљу у Лондону 2012. победивши баш Италију коју је са водио његов бивши играч Сандро Кампани.

После лондонских игара, Рудић је одлучио да се повуче, да би само неколико месеци касније преиспитао одлуку и прихватио да седне на клупу Бразила, с обзиром на Игре у Рио де Жанејру 2016. Али на том такмичењу зауставила га је у четвртфиналу његова Хрватска...

Пре две сезоне, 2018. године, потписао је уговор са италијанским клубом Про Реком. Освојио је првенство и куп. Завидна каријера за једног човека.