ФОРМА је пролазна, али класа је вечна. Баш ова реченица може да буде добра асоцијација на Мају Огњеновић (35). Капитен наше репрезентације и главни диригент екипе која је у овом тренутку светски и европски шампион, одавно је на врху листе најбољих дизача планете. Често се у дебатама одбојкашких стручњака може чути да се играч са таквим осећајем за игру једном рађа...

Још једна потврда стигла је пре неколико дана када је уврштена у тим деценије у избору ЦЕВ. Последњих година ужива на терену, више него раније, јер је постала потпуно свесна талента који има у рукама. Без лажне скромности, признаје да јој свака похвала значи.

- Никада се нисам уморила од признања, нити су ми икад досадила. Када добијеш награду после такмичења, то је потврда добре форме у том тренутку, а када је овакав избор у питању и кад се каже деценија, онда је то стварно доказ и квалитета и континуитета. Веома је дуг период, тако да ми сигурно ласка - није крила задовољство Маја у разговору за "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тијана Бошковић у родној Билећи дочекала вест да је уврштена у идеалну поставу деценије: Досадно је без одбојке, једва чекам да се вратим на терен

НА ОИ СА ИСТИМ АМБИЦИЈАМАГОДИНА пре или касније кад су у питању Олимпијске игре за нашег капитена не значи много.
- Свако има своју теорију, тачно је да ћемо бити старији годину, али мислим да ће то бити предност, јер смо самим тим годину дана искуснији. Ми имамо наше амбиције, које остају исте. Само да останемо здрави и прибрани. У истој години ћемо играти и ОИ, а и ЕП у нашој земљи. Тако да се радујем.

Идеалну поставу од 2010. до 2019. године изабрали су тренери - Светлана Илић, Ђовани Гвидети (селектор Турске) и Герт Ванде Бурк (селектор Белгије). Уз Мају, по њиховом уваженом мишљењу место су заслужиле и Тијана Бошковић, Милена Рашић, Франческа Пићинини (Италија), Маја Пољак (Хрватска), Гозде Кирдар (Турска), Моника де Ђенаро (Италија).

- Прво сам мислила да је неки неозбиљан избор, али кад је кренуло да се шири по друштвеним мрежама, стварно сам схватила да је значајно и да долази од врхунских стручњака. Самим тим што смо нас три ту, довољно говори колико је успешна српска одбојка током претходних година. Њих две доминирају на својим позицијама. Раша већ дуго траје на главној сцени, а Тијана краће игра врхунску одбојку, али је прави бисер и нема јој равне.

Ове сезоне Маја је обукла дрес чувене Вакифбанке, придружила се у Истанбулу већ "домаћој" Милени Рашић и тако испунила своју велику жељу.

- Оправдана су моја очекивања, ово је заиста најбољи клуб за који сам до сада играла. Сан сваког спортисте је да буде у оваквом систему, који је организован на врхунском нивоу до најситнијег детаља. Хвалила сам увек Езачибаши, клуб са традицијом дугом 50 година... А сад могу да кажем да је Вакиф на једној лествици изнад.

У турском клубу је добила прилику да сарађује са Ђованијем Гвидетијем, познатим одбојкашким стручњаком који је ту од 2008. године, а са успехом води и селекцију Турске. Управо је у репрезентативним дуелима Маја успевала луцидним потезима да доведе Италијана до лудила, посебно у финалу ЕП прошле године... Сад су први пут на истој страни терена.

- Сваком играчу се подједнако посвећује. Ја сам била најстарија у тиму и изградили смо специфичан однос. Много сам му помогла, а и он мени. Стално смо причали, добила сам потпуну слободу у игри. Често ми је говорио да урадим како мислим да треба, да никада није имао играча као што сам ја... А ништа нисам посебно радила, све исто што и иначе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Огласио се и ОСС: Неистине изнете у саопштењу ОK Раднички Београд, са вокабуларом увезеним из других области друштва, одбојкаши и не разумеју

Вакиф је у тренутку када су такмичења стала због вируса корона стигао до полуфинала Лиге шампиона, а у домаћем првенству је држао прву позицију.

- Били смо баш у успону, спремне да идемо до врха. У Европи смо прижељкивале финале са Конељаном. Све нам је ишло наруку. Ја толико чекам тај први трофеј у ЛШ... Али ето остаје ми да покушам опет следеће године. Тим ће бити дуже заједно, тако да мислим да можемо да будемо још боље - закључила је Маја Огњеновић.

МОРА ДА СЕ РАДИ НА СЕБИ
ПРЕТХОДНЕ недеље Маја је из Турске стигла у Србију, где је сада у обавезном карантину.
- Много је времена прошло од почетка овог стања, па постаје мучно и тренирати и скакати по стану. Свакако сам покушавала да останем позитивна. Надам се да смо сви извукли поуке и да ћемо из свега изаћи паметнији, да ћемо почети да ценимо праве вредности. Јасно је сада да се без свега може, као и да човек стално мора да ради на себи.