Спортисти једног клуба са Новог Зеланда допутовао је данас у Аустралију, пошто му је обезбеђено изузеће од забране путовања због наставка Националне рагби лиге.

Рагбисти клуба Вориорс су чартер летом стигли у Аустралију, у којој ће провести 14 дана у карантину, пре него што се 28. маја настави такмичење које је прекинуто због корона вируса.

Вориорси су једини клуб из тог шампионата који није из Аустралије.

Аустралијски званичници су дали дозволу за 36 члана тима услед успоравања раста броја заражених.

Двојица играча, Давид Фуситу и Натанијел Роуч су остали на Новом Зеланду, а клуб је саопштио да је њима дата дозвола да се касније придруже екипи јер се нису осећали добро.

Национална рагби лига је суспендована од 24. марта.

Рагбисти са Новог Зеланда су изразили задовољство због наставка, иако то значи да ће дужи временски период бити одвојени од куће, што су оценили као изазов.

"То је био тежак део, опростити се од породице на паркингу и гледати како моја два детета одлазе", рекао је капитен тима Роџер Туиваса, чији тим наредних пет месеци неће бити код куће.

"Ово је посао, тако гледамо на то у овом тренутку", додао је.

Сезона у аустралијском рагбију биће смањена на 20 кола, укључујући два која су играна пре прекида такмичења, а велико финале заказано је за 25. октобар.

Национална рагби лига је уложила велики напор да настави такмичење, пошто је Аустралија показала успех у борби против корона вируса.

Број новозаражених на дневном нивоу се значајно успорава последњих недеља, што је омогућило укидање неких ограничења.

Аустралија је забележила 6.800 заражених корона вирусом и 95 умрлих. Нови Зеланд има мало више од 1.100 позитивних и 20 смрти.