Нови допинг скандал потреса Русију: Завршена највећа контрола у историји спорта

Новости онлине

петак, 01. 05. 2020. у 08:38

Нови допинг скандал потреса Русију: Завршена највећа контрола у историји спорта

Илустрација фото: ЕПА

Руски спортисти су посљедњих пет година предмет непрестане пажње антидопинг агенције, а све је почело скандалом после ЗОИ у Сочију
Светска антидопинг федерација (WАДА) објавила je резултате нових 298 допинг тестова руских спортиста и код 145 нашла позитиван резултат, а у истрази је још 57 узорака накнадно откривених у московској допинг лабараторији. Спорт у Русији се нашао у новом проблему, на стару тему. Чека се казна за ово ново непоштовање спорта.

"Била је ово најкомплекснија истрага у историји. Велика мобилизација, 24 терабајта података, стотине спортиста из 28 федерација... Сјајан посао је одрађен. Истрага је донела велике резултате", рекао је председник WADA Витолд Банка.

Руски спортисти су посљедњих пет година предмет непрестане пажње антидопинг агенције, а све је почело скандалом после Зимских олимпијских игара у Сочију када је откривено да је велики број спортиста узимао недозвољена средства. Уследила је велика истрага, чак и шпијунска афера, а WАДА је прошле године казнила Русију са четворогодишњом забраном учешћа на највећим спортским догађајима.

Руске заставе се тако неће вијорити на наредним летњим Олимпијским играма у Токију 2021. и на зимским у Пекингу 2022. године, као ни на Светско првенство у фудбалу у Катару.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

iseljenik iz Srbistana

01.05.2020. 09:23

Kod njih je to bilo razvijeno jos od SSSR. Znaju i sami zato se i ne zale pojedinacno. Doktor Rodenko je pobegao da bi spasao glavu a ordene posle OI je dobio za zasluge. Sve se da proveriti pa onda ocenjivati a ne udarati minuse. Nasi sportisti su cisti a ko se dopingije zabrana i tacka.

iseljenik iz Srbistana

01.05.2020. 11:46

@iseljenik iz Srbistana - Ovi sto mi udaraju minuse ocigledno su nastrojeni protivno na sve normalno u svetu. Coveka nagradjivali,covek doktor nauka a pobegao iz samo jednog razloga ,da sacuva zivu glavu. Jedino Sarapova priznala,ostali ili se penzionisali ili cute. Par njih se zalilo,tacka. Stop dopingu. Usput rusi vole Federera pa Nadala ,znam jer gledam tenis na nkihovim kanalima. Ziveo Djokovic!!!

Рашо

01.05.2020. 10:52

Забимљиво би видети резултате такве контроле у Немачкој, Британији, САД, Шпанији,...

zoki

01.05.2020. 12:15

@Рашо - Пре пар година неки доктор из Шпаније је признао да су шпански репрезентативни спортисти системски допинговани али је то врло брзо заташкано...