Отворени сукоб избио је између организатора Олимпијских игара у Токију и Међународног олимпијског комитета (МОK) око тога ко ће платити трошкове једногодишњег одлагања тог такмичења.

Портпарол Организационог комитета Олимпијских игара у Токију Маса Такаја рекао је да је да је тај комитет тражио од МОK да уклони коментар са своје веб странице који сугерише да је премијер Јапана Шинзо Абе пристао да његова земља сноси већину трошкова одлагања Игара.

Јапански медији процењују да би једногодишње одлагања Игара узроковано пандемијом вируса корона могло да кошта између две и шест милијарди долара. Игре у Токију требало је да се одрже од 24. јула до 9. августа али су због пандемије корона вируса одложене за следећу годину, од 23. јула до 8. августа.

Ниједна страна није дала званичну процену, али извршни директор Игара Тоширо Муто рекао је да су трошкови одлагања "огромни".

- Неприкладно је да се на такав начин наводи име премијера - рекао је Такаја током 90-минутног конференцијског састанка.

Готово сва питања, већином од јапанских новинара, односила су се на изјаву МОK и трошкове које ће сносити Јапан.

На сајту МОK, на страници под називом "Често постављена питања о Олимпијским играма у Токију 2020" пише да се Абе сложио да ће Јапан "наставити да покрива трошкове које би покривао под условима постојећег споразума за 2020, а да ће МОK и даље бити одговоран за свој део трошкова".

Без навођења имена премијера, председник МОK Томас Бах је пре 10 дана рекао готово исту ствар.

Портпарол јапанског премијера Јошихиде Суга рекао је данас да "не постоји такав споразум везан за трошкове који су последица одлагања".

Према званичним подацима Јапан троши 12,6 милијарди долара за организацију Олимпијских игара, али владина ревизорски извештај наводи да се ради о двоструко већој суми.

Према условима уговора потписаним 2013. године, Токио је добио организацију Игара и град Токио, Јапански олимпијски комитет и локални организатори су у обавези да плаћају већину трошкова Олимпијских игара.

Члан Мок Џон Kоутс, који надгледа припреме Олимпијских игара, рекао је прошле недеље да ће одлагање коштати МОK неколико стотина милиона долара, а исто је рекао и Бах у интервјуу немачким медијима.

Kоутс је јасно ставио до знања да ће уплате МОK ићи националним олимпијским комитетима који имају проблема и међународним федерацијама, а не у Токио.

Према документацији Организационог комитета, МОK је допринео Играма са 1,3 милијарди долара. То је од прихода од 5,7 милијарди долара из последњег четворогодишњег олимпијског циклуса.

Организатори Олимпијских игара у Токију недавно су навели да немају "план Б" у случају да се такмичење поново одложи.