Организатори Олимпијских игара у Токију саопштили су да немају "план Б", у случају новог одлагања такмичења због пандемије вируса корона.

Олимпијске игре требало је да се одрже од 24. јула до 9. авугуста у Токију, али су због пандемије померене на следећу годину, од 23. јула до 8. августа. Портпарол Организационог комитета Маса Такаја рекао је да се припреме одвијају под претпоставком да ће се такмичење одржати у предвиђеном термину 2021. године.

- Идемо ка новом циљу. Немамо план Б - рекао је он.

Озбиљност пандемије и број смртних случајева покренули су питања да ли ће уопште бити могуће организовати Олимпијске игре за само 15 месеци.

- Организатори и сви остали дају све од себе да се Олимпијске игре одрже следеће године - рекао је Такаја.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОK) Томас Бах упитан је током викенда о могућем одлагању Игара, али није директно одговорио на питање немачких медија, већ је рекао да су организатори и премијер Шинзо Абе наговестили да "неће моћи да организују такмичење ако се оно одложи после следећег лета".

На Олимпијским играма учествује око 11.000 спортиста и 4.400 параолимпијаца, уз бројне тренере и остале стручњаке који раде са репрезентацијама, као и представнике 206 националних олимпијских комитета.

Из Организационог комитета саопштено је да је на организацију потрошено 12,6 милијарди долара, али је јапанска влада прошле године навела да су трошкови двоструко већи. Од укупне потрошње 5,6 милијарди је приватног новца, а остало је од јапанских власти.