Мешународни званичници требало би да "окрену нову страницу" и "забораве" на суспензију коју су изрекли тој земљи због пандемије корона вируса, изјавио је данас руски министар спорта Олег Матицин.

Светска антидопинг агенција (WАДА) изрекла је четворогодишњу суспензију руским спортистима са свих великих такмичења након што је пресудила да је Русија манипулисала подацима из московске антидопинг лабораторије, како би заташкала позитивне допинг тестове својих спортиста.

Русија је након тога уложила жалбу пре Судом за спортску арбитражу (ЦАС), али су рочишта одложена због пандемије корона вируса.

Матицин је данас изјавио да избијање вируса значи да би странке у судском поступку требало да избегавају пресуду против Русије јер би то нарушило олимпијски покрет.

- Челници Међународног олимпијског комитета, WАДА и судије које ће донети пресуду требало би да разумеју да сада живимо у потпуно другачијим условима и да је настала ова криза, укључујући и кризу у односима, и да би зато требало да окрену нову страницу и схвате да је тренутно најважније бити заједно - рекао је он.

- Када видите да су сви изоловани, да су сви код куће, свест се мења, менталитет се
мења и људи разумеју да сада постоје други приоритети. Приоритет је будућност олимпијског покрета, консолидација читаве међународне спортске заједнице - додао је Матицин

Матицин је истакао да би санкционисање Русије нашкодило олимпијском покрету.

Он је додао и да ће, након што криза са корона вирусом продје, Русија понудити да
буде домаћин међународних спортских догађаја ако њихови тренутни домаћини не могу
да их организују.