Извршни директор Организационог одбора Олимпијских игара у Токију Тоширо Муто рекао је данас да не може да гарантује да ће Игре бити организоване следеће године иако је до тада остало 16 месеци.

Док се корона вирус шири у Јапану, премијер Шинзо Абе је ове недеље издао хитну декларацију за борбу против вируса, стављајући земљу под разна ограничења.

- Мислим да нико не би могао да каже да ли ће бити могуће ставити вирус под контролу до наредног јула или не. Сигурно је да нисмо у могућности да вам дамо јасан одговор - рекао је Муто на конференцији за новинаре на даљину.

Олимпијске игре су прошлог месеца због пандемије корона вируса одложене за наредну годину и требало би да се одрже од 23. јула до 8. августа 2021. године.

Абе је критикован да је споро делује у борби против корона вируса, а опозициони политички лидери су сугерисали да је умањивао тежину вируса због жеље да се Олимпијске игре одрже ове године.

- Донели смо одлуку да одложимо Игре за годину дана и сада можемо само напорно да радимо на припреми Игара. Искрено се надамо да ће следеће године човечанство успети да преброди кризу изазвану корона вирусом - рекао је Муто.

До сада је у Јапану пријављено више од 5.000 случајева заразе корона вирусом, док је 99 особа преминуло.

Новинари су питали и да ли постоје алтернативни планови до 2021.

- Уместо да размишљамо о алтернативним плановима, требало би да уложимо велики труд... Човечанство треба да обједини сву своју технологију и мудрост и да напорно ради како би се развили лекови и вакцине - рекао је Муто.

Муто је неколико пута упитан и о додатним трошковима због одлагања, које су јапански медији проценили између две и шест милијарди долара. Он је рекао да је прерано знати цену и ко ће то платити.