Европске универзитетске игре, пете по реду, одржаће се у Београду од 14. до 21. јула, саопштили су данас организатори.

Одлуку о новом термину донели су Европска универзитетска спортска Асоцијација (ЕУСА) и Организациони комитет петих Европских универзитетских Игара у Београду, након што су прошле недеље због пандемије корона вируса одложили то такмичење.

"Нове датуме није било лако одредити. Требало је водити бригу да се не поклопимо са Олимпијским играма и другим великим такмичењима. Ми смо, због студената који живе у Студентском граду, а који ће за Универзитетске игре бити претворен у спортско село, инсистирали да Игре не почну крајем јуна или почетком јула, већ што касније у јулу", рекао је директор петих Европских универзитетских игара Предраг Јушковић.

"Чак су се неки наљутили на мене јер се сада једним делом преклапамо са Олимпијским играма које су померене за следећу годину. Свима нама и руководству Студентског центра је било битно да студенти који живе у Студентском граду остану цео јун у својим собама", додао је Јушковић, наводи се у саопштењу.

Универзитетске игре требало је да се одрже овог лета, од 12. до 25. јула, а припреме су биле у завршној фази. Уведен је бежични интернет у свим собама, завршава се климатизација у собама и ресторану, сређују се подови, зидови, купатила, набавља се нов намештај.

Kако се наводи, упоредо са тим радовима, у завршној фази су радови на реконструкцији СЦ Гале Мушкатировић, СЦ Вождовац и СЦ Шумице. Kада се оконча ванредно стање наставиће се радови на изградњи терена за ;рукомет и одбојку на песку на Ади Циганлији, а који ће после такмичења остат рукометном и одбојкашком савезу.

Гранским спортским савезима остаће у наслеђе спортска опрема и реквизити који се сада купују за потребе Игара.

"Београд ће добити много организацијом овог великог спортског догађаја, туристички економски и културно. Следеће године, од 14. до 27. јула, угостићемо много учесника, спортских делегација, волонтера. Уверен сам да ће све бити реализовано на најбољи начин", навео је Јушковић.