Италијанска скијашица Федерика Брињоне добила је пакет који је с нестрпљењем исчекивала, а у којем су били Велики кристални глобус и два мала глобуса.

Трофеји су достављени у кућу њених родитеља, пошто се њен дом налази уз планински пут у регији Вале д'Аоста где курири обично не иду.

- Брат ми је послао фотографију с трофејима и питао - Јесу ли твоји? Јеси ли их наручила? После тога сам их донела кући - рекла је Брињоне за агенцију АП.

Kако је рекла, није осећала потребу да дезинфикује трофеје.

- Били су у кутији, не знам колико дана, тако да није проблем - рекла је она.

Брињоне је освојила Велики кристални глобус пошто су последње три трке у Светском купу отказане због пандемије вируса корона. Њој су припала и два Мала кристална глобуса, у велеслалому и алпској комбинацији.

Италијанка је до те три последње трке сакупила 1.378 бодова, односно 153 бода више од Американке Микаеле Шифрин која се због смрти оца није такмичила од краја јануара.

Шифрин, која је до смрти оца била водећа у генералном пласману Светског купа, планирала је да се врати на стазу управо у Ореу.

- Није било добро то што јој се догодило... Скијала сам заиста добро у финишу сезоне. Заиста сам желела да завршим ову сезону на најбољи могући начин - рекла је Брињоне.

Након што су отказане трке у Ореу, Међународна скијашка федерација је саопштила да ће организовати дистрибуцију трофеја, али и да ће организовати и одређене свечаности кад прође криза како би се "признали успеси спортиста".

У ноћи када је стигла кући из Ореа, Брињоне је освајање Светског купа прославила у кругу породице.

Брињоне је навела да не може да дочека дан када ће моћи да прослави са својим тренерима и навијачима и чути италијанску химну у своју част.

Нада се да ће то бити могуће што пре, али је истакла да свакако планира и велику прославу у свом родном селу.

Тријумф Брињоне послужио је и као инспирација у време када је ширење вируса у италији било близу свог врхунца. Медицински радници у Пјаћенци су јој чак послали и захвално писмо.

- То је била једина позитивна ствар за њих - рекла је Брињоне чији је писани одговор медицинским радницима истакнут у болници.

- Морамо да им кажемо - хвала. Сви Италијани морају да кажу велико хвала свим лекарима и медицинским сестрама", додала је она.