Удовичић: Пратимо здравствено стање и форму српских спортиста

Тањуг

понедељак, 06. 04. 2020. у 10:08

Удовичић: Пратимо здравствено стање и форму српских спортиста

Вања Удовичић

Трудићемо се да, када ово све прође, омогућимо свим нашим спортистима да имају најбоље могуће услове у наставку тренажног процеса - каже министар омладине и спорта
Вирус корона засад је мимоишао спортисте у Србији, изјавио је министар омладине и спорта Вања Удовичић и додао да су представници тог министарства у свакодневном контакту са њима, као и спортским организацијама како би се уверили да је њихово здравствено стање добро.

- У контакту смо са свим нашим спортистима, организацијама на дневном нивоу, не само када је реч о њиховом здравственом стању, већ желимо да се упознамо како проводе време, на који начин покушавају слободно време да учине квалитетнијим за себе - рекао је Удовичић за ТВ Прва.

Он је казао да су спортисти имали минимум по шест сати активног тренинга, а сада када су у кућама врло је важно да се прати психолошки профил и да се кроз савете и рад са спортистима и њиховим тренерима омогући да се осећају учинковито и добро.

- Нико на свету не зна када ће се ова ситуација завршити, али оно што можемо да учинимо јесте да омогућимо и нашим спортистима у кућним условима да кроз разне видове тренинга онлајн, кроз едукацију, праћење рада, рад са психолозима учинимо да буду спремнији и наставе у оном ритму у коме су били пре него што нас је све ово задесило - рекао је Удовичић и додао да му је драго што је Међународни параолимијски комитет донео одлуку да се параолимпијске игре одложе.

Све велике међународне спортске организације прате на глобалном нивоу дешавања и на сваких 15 дана одлажу завршетак домаћих такмичења, рекао је он.

- Трудићемо се да, када ово све прође, омогућимо свим нашим спортистима да имају најбоље могуће услове у наставку тренажног процеса, да они који су се квалификовали, остају квалификовани, али они који се нису квалификовали да њима омогућимо да имају исте услове као било који спортиста, било где на свету и да можемо са сигурношћу да тврдимо да ће се поново Боже правде чути широм света и наша застава вијорити на победничким постољима.

Удовичић је казао да постоји спремност да се подрже сви програми спортиста и када прође ова ситуација да могу да се врате у жељену форму. Навео је и да је важно да има примера да су се многи спортисти у Европи и свету излечили од корона вируса.

Упитан о примерима неких спортиста који нису поштовали мере изолације он је казао да му је жао што такви примери, односно неодговорно понашање, изазива већу пажњу него мотивациони говори наших спортиста и стручњака и добри примери.

- Апелујем да будемо одговорни и придржавамо се правила како би што пре пребродили овај проблем - рекао је Удовичић и додао да је поносан и захвалан спортистима који помажу у оваквој ситуацији.