Европска асоцијација универзитетског спорта и Организациони одбор 5. Европских универзитететских игара Београд 2020. су донели одлуку о одлагању Игара до лета следеће године. Предраг Јушковић, директор предузећа ЕУБ2020 задуженим за организацију ових игара, нема ни једну дилему да је донета најбоља одлука у овом тренутку.

- Ово је једина права и рационална одлука у овом тренутку каже нам Предраг Јушковић, директор ЕУБ2020. Чак могу да кажем да су спорт и здравље победили овом одлуком да се Игре одрже тек када се створе услови за то. Спорт и здравље иду руку под руку и уколико немамо потпуно здраву, позитивну атмосферу и наравно услове за здрав живот никакве игре, такмичења, без обзира на било шта, не треба организовати. Здравље људи, студената спортиста, волонтера, свих учесника, гостију, публике је најважније - каже Јушковић за "Новости".

Први човек организације великог догађаја који је већ овог лета требало да окупи 6.000 спортиста са преко 400 европских универзитета, којима би помагало 2.300 волонтера, наглашава шта су били приоритети деловања после проглашења светске пандемије вируса корона.

- Од почетка пандемије корона вируса, као одговорни људи забринути за здравље запослених, учесника и волонтера, сваког дана смо пратили развој ситуације, изјаве Светске здравствене организације, кризног штаба Владе Србије, наших епидемиолога. На почетку деловало је да, уколико ово ванредно стање прође до прве половине априла, да се Игре могу можда и одржати или померити за август. Били смо у сталној комуникацији са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, члановима Организационог одбора, Извршног комитета и представницима ЕУСА у доношењу коначне одлуке. Међутим, како је било евидентно да ће пандемија потрајати и у априлу, све је говорило да се мора донети оваква, најисправнија одлука - наставља Јушковић.

Нема сумње да ће се игре одржати у главном граду Србије и да ће оне бити врхунски организоване.

- Морам прво да се захвалим премијерки и члановима Владе Србије на разумевању и подршци Играма, на овој врло значајној одлуци да се Игре одрже следеће године и да се заврше сви започети радови, припремне и организационе активности, како би могли да остваримо наш циљ да ово буду најбоље и највеће до сада организоване Игре.

Иако данас имамо друге приоритете, здравље и квалитет живота студената су наши једнако битни приоритети у наредном периоду. Захваљујем се исто тако и водећим људима Европске универзитетске спортске асоцијације на разумевању, јер померање Игара на следећу годину, када имају и друга такмичења у свом програму, није била лака одлука. И на крају захваљујем се запосленима у предузећу и представницима гранских савеза који су претходном периоду марљиво радили на организацији игара, а посебна захвалност и нашим волонтерима. Скоро око двехиљаде волонтера до сада се пријавило да се укључе у организацију Игара. Знам са коликом енергијом и радошћу су се веселили Играма у јулу 2020. Многи од њих су се данас укључили да помогну старим лицима и другим угроженим лицима у условима где је помоћ најпотребнија. Сви ти волонтери ће бити део наше организације следећих Игара - закључио је Предраг Јушковић.