Селектор рукометаша Црне Горе Зоран Рогановић у Шведској проводи време током пандемије због вируса корона. Он је за „Вијести“ причао о нормалном животу у овој држави и открио став људи којима се не допада изостанак строгих мера.

- Почео је полако да се подиже глас јавности, тражи се да се пооштре мере. Велики је притисак на здравство, поготово у Стокхолму. Процене су да болнице сљедеће седмице неће моћи да се изборе са бројем заражених. Можда ће држава променити став и стратегију - говори из Ескилстуне селектор рукометаша Црне Горе, Зоран Рогановић.

Шведска је земља са преко 10 милиона становника, а вирусом корона је заражено око 5.500 људи, од тога је умрло 282.

- Искрен да будем, мени више одговара што сам у Шведској, јер не знам како бих се понашао да морам да седим код кући. Изгледа, ипак, да ћу морати.

У Шведској је рукометна лига поништен, без проглашавања првака и испадања, али Рогановић не пропушта прилику да тренира са својим изабраницима из Гуифа. Тренирају подељени у мање групе.

- Из Рукометног савеза Шведске су клубовима стигле препоруке да што више тренинга држимо на отвореном, да откажемо пријатељске утакмице, турнире, купове, сва масовнија окупљања. Није нам забрањено, али је сугерисано да то урадимо. Панику је створило што у допису пише да ће те мере важити до 31. децембра, због чега су многи помислили да ниједно првенство неће почети. Зато је Савез убрзо послао ново саопштење и поручио да ће доћи до промене уколико се вирус повуче на лето или се смањи број оболелих.

У Шведској је све отворено, чак и вртићи и школе. Забрањено је на пример окупљање више од 50 људи.

- Све функционише. Савет је да се држи дистанца између метар и по и два, то сви поштују јер су јако дисциплинован народ. Одмах су прихваћене све мере и савети, зато се надам да неће доћи до стања које не би могло да се контролише. Што се кафића тиче, у њима је и пре епидемије било нормално да дођете сами и попијете кафу. Једина разлика је што се сада више инсистира на томе да се унутра наручи пиће, а да се пије напоље.

Рогановић се нада да се апокалиптичне сцене, попут оних из Италије и Шпаније, неће видети у остатку Европе.

- Човек кад гледа филмове на тему пандемија, помислио како никад тако нешто надреално не може да се деси. Нажалост, баш то се дешава - закључио је Рогановић.