ЗА сада је одложено осам, а отказана једна трка из овогодишњег шампионата Формуле 1, она у Монаку, а Светска аутомобилистичка федерација ФИА је донела низ одлука које би требало да омогуће несметано одвијање надметања онда када се услови за то стекну.

Најважније је то да ће ФИА убудуће моћи да одређује термине гран прија и без сагласности свих тимова. Пролонгирана је примена нових правила која су била предвиђена за 2021. годину за бар једну сезону. Забрањено је Мерцедесу да користи револуционарни систем управљања, а број мотора које ће моћи да користе тимови по сезони зависиће од броја трка које буду одржане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Челници Формуле 1 желе да спасе сезону: Спремне нове идеје и промене у календару

СПЕЦ. ВНУПРАВА Формуле 1 и организатори трке за ВН Велике Британије одлучиће до краја априла да ли ће се трка на Силверстону одржати у планираном термину, средином јула.

Ове мере је оштро критиковао некадашњи шеф Формуле 1 Берни Еклстон.

- Апсолутна глупост. Шампионат треба једноставно отказати, јер је јасно да је немогуће у овим околностима, па и да се све заврши у релативно скорије време, организовати - сматра Берни.

Шеф Ферарија Матија Биното сматра да би шампионат, ипак, могао да се одржи.

- Померили смо летњу паузу за март и април, померили неке трке. Уколико се промени формат Гран прија да не буде тркања петком, уз добро планирање могуће је и одржати већи број трка. Сезона може да се настави и у јануару - каже Биното.

Возачи су у самоизолацији и свако на свој начин се труди да одржи форму, а неки учествују и у онлајн тркама.

Духове је мало узбуркао некадшњи менаџер Михаела Шумахера, из доба када је овај са Бенетоном освојио прве две титуле, Италијан Флавио Бријаторе, који је тада био и шеф тог тима.

- Мислим да Хамилтон, иако стигне Шумахера по броју титула, не може никада да се сматра једнаким са немачким асом - тврди Бријаторе. - Једноставно, Хамилтон није имао конкуренцију у каквој је титуле освајао Шумахер. Довољно је само да поменем да се надметао са Ајртоном Сеном, Најџелом Менселом.

Хамилтонов једини ривал, али и даље у много слабијем болиду, према речима Бријатореа, јесте Макс Ферштапен ас Ред була.

- Он је вансеријски возач. Велики потенцијал је и Шарл Леклер, али њему је потребно још много искуства. Ту је Ферари направио велику грешку што бар две-три године раније није заменио Кимија Раиконена, јер он ништа не може да освоји.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МОК и организатори постигли договор: Познат нови термин ОИ у Токију

Занимљиво је да Бријаторе ниједном речју није поменуо четвороструког првака света Себастијана Фетела, возача Ферарија, када је помињао конкуренцију Хамилтона.

Како сада ствари стоје, постоје минималне шансе да шампионат почне 14. јуна у Канади.

ДР МАРКО ХТЕО ДА ЗАРАЗИ СВЕ У РЕД БУЛУ
НЕКАДАШЊИ шеф, а сада један од саветника у екипи Ред була, др Хелмут Марко, објаснио је да је имао идеју на почетку појаве вируса корона, која није прихваћена.
- Ми имамо четири возача Формуле 1 и још око 20 других у разним тимовима. Моја идеја је била да их све намерно заразимо да стекну имунитет и после не би имали никаквих проблема да се такмиче. Они су сви здрави, у врло доброј, одличној форми и мислим да не би имали ама баш никаквих компликација. Међутим, у тиму нису усвојили мој предлог - каже др Марко.