ЈЕДНА мука је већ снашла организаторе Олимпијских игара у Токију, а сада их стиже и друга. Таман када су због пандемије вируса корона морали за целу годину да одложе игре у престоници Јапана, Ројтерс је дошао до ексклузивног сазнања да је током и после 2013. године, за добијање домаћинства, један јапански бизнисмен платио чак 8,2 милиона долара мита члановима Међународног олимпијског комитета!

У питању је Харујуки Такахаши којем је на рачун његове компаније прво уплаћен милионски доларски износ, а он је тај новац, наводно, користио како би члановима МОК куповао скупе поклоне, делио их на приватним журкама и приволео их 2013. године да Токио добије организацију Игара. Новац је уплаћиван од стране тендерске комисије која је имала право одлучивања о свим капиталним организационим пројектима.

- Ако сам неке поклоне и давао појединим људима из Међународног олимпијског комитета, то су били јефтини "сеико" сатови - прилично провидно је покушао да се одбрани Такахаши.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чавић: Олимпијске игре су постале циркус у ком спортисти највише пате, њихово је само да слушају

Јапанска влада и цео Организациони комитет суочили су се прошле недеље са огромним проблемом који ће изазвати и значајне финансијске последице због одлагања ОИ за целу годину, пошто је одлучено да Игре трају од 23. јула до 8. августа 2021. године. Јапанци су уложили чак 13 милијарди долара у организацију и нема сумње да ће морати да још одреше кесу како би покрили губитке настале због пандемије вируса корона.

- Уплаћиван ми је новац, позвао сам Ламина Диака да подржи нашу кандидатуру, дао му симболичан поклон и не видим ништа спорно у томе, јер је потпуно легитимно давати поклоне и тврдим да нема ништа непримерено у уплатама које сам примао и у начину на који сам трошио новац - додао је бизнисмен Такахаши, али је одбио да каже како је искористио свих 8,2 милиона долара.

Ројтерс је имао прилику да прегледа и банковне евиденције Тендерске комисије у Токију, али тамо се наводи да је компанији "Сеико", која производи сатове, исплаћено тек 46.500 долара, па је више него очигледно да до 8,2 милиона недостаје баш много новца.

СЕНЕГАЛЦИ ПОД ЛУПОМ
У ПРОПИСИМА Међународног олимпијског комитета стоји да је дозвољено давање поклона, чак и у процесу организације већ добијених Игара, али није наведено колико износи највиша вредност поклона. Француски истражитељи сада испитују Сенегалца Ламина Диака, дугодишњег председника Светске атлетске федерације, и његовог сина Масата под сумњом да је највећи део "скривеног" новца уплаћиван на рачун једне сингапурске фирме, а касније можда прослеђиван њима.