Левајац: Одлагање ОИ ми одговара да још више напредујем, надам се да ће се ово што пре завршити

Танјуг

31. 03. 2020. у 16:05

Левајац: Одлагање ОИ ми одговара да још више напредујем, надам се да ће се ово што пре завршити

Димитрије Левајац Фото: М. Вукадиновић

Овај период може да утиче не само на наставак ове сезоне, јер се она неће можда ни одиграти, али и за следећу сезону може да значи много - прича Димитрије
Репрезентативац Србије у стоном тенису Димитрије Левајац изјавио је да је био разочаран одлуком Међународног олимпијског комитета (МОК) о одлагању Игара за следећу годину због пандемије корона вируса, али је да је убрзо схватио да је та одлука донета за добробит свих спортиста.

Млади стонотенисер крајем јануара био је јунак репрезентације Србије, која је олимпијску визу за Игре у Токију изборила после победе од 3:2 над репрезентацијом Хонг Конга на квалификационом турниру у Гондомару.

Осамнаестогодишњи Левајац донео је одлучујући поен, пошто је са 3:2 у сетовима савладао 19. играча света Цун Тинг Вонга, али ће на дебитантски наступу на највећој спортској сморти морати да сачека до лета 2021. године.

- Вест ме је дочекала у Србији, недељу дана пре ванредног стања, када сам се вратио из Хрватске са Европског првенства за играче до 21 године. У почетку сам био разочаран том одлуком МОК-а, али сам после схватио да је то зарад општег добра свих спортиста. Мислим да не бисмо стигли да се припремимо како треба за ОИ да нису одложене - рекао је Левајац на почетку разговора за Тањуг.

Левајац, којег је на недавном ЕП у Вараждину поен делио од четвртфинала, каже да ће ће одлагање Игара искористити да што више напредује.

- Мислим да мени лично та одлука одговара. Годину дана је велики период за спортисту и мислим да могу још да напредујем и да будем бољи играч на самом олимпијском турниру. То би могло много значило у постизању неких резултата на ОИ.

Вирус Цовид 19 потпуно је зауставио спорт, а поред ОИ, одложено је и Светско екипно првнство у стоном тенису у Кореји, па стонотенисери до краја јуна неће имати ниједно међународно такмичење.

Рођени Бањалучанин и члан је зрењанинског СТК Банат нада се да ће се цела ситуација са вирусом што пре зазвршити, како би могло да се настави првенство.

- Искрено се надам да ће се ово што пре завршити да можемо да се вратимо неком нормалном тренажном процесу. Већ две недеље нико није такао рекет. То је већ дуг период, а за још веће резултате треба још више тренинга. Овај период може да утиче не само на наставак ове сезоне, јер се она неће можда ни одиграти, али и за следећу сезону може да значи много. Иако не буде наставка, треба наставити са тренирањем, без обзира што нема такмичења јер је то добро за спортисту. Не да бисмо нешто освојили, него због развоја нашег спорта и спортисте. То би значило да имамо неки друштвени циљ осим резулатат и освајања титула. То би значило да је свест свих стонотенисера у Србији већа него што јесте.

Студент прве године Факултета организационих наука у Београду, студија на даљину, каже да лично нема страх од вирус, јер се како каже, придржава свих прописаних мера и неочекивану паузу користи да остане у форми.

- Трудим се да останем у тонусу што се тиче физичке спреме. Радим вежбе, тудим се да се не запустим. Остали део дана проводим учећи, слушајући музику, гледајући филмове и серије. Скрећем пажњу са ове ситуације, да не размишљам о свему томе - рекао је Левајац и осврнуо се на планове до Токија 2021. године.

- Има ту много такмичења, Светско првенство ће се свакако одиграти. Ту смо као екипа у другој дивизији, у других 16 екипа на свету, а циљ на је да се вратимо у првих 16. Ту је Европско појединачно првенство у Варшави, крајем године. То су два најважнија такмичења ове године, која следе пре Токија. За следећу годину чекамо календар, али генерално мислим да сви треба да добро тренирамо, да спремамо максимално, па да видмо шта ће да буде од тога - закључио је Левајац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације