ДЕВЕТОСТРУКИ првак света у мотоциклизму, легендарни Италијан Валентино Роси, као и све његове колеге из најузбудљивијег спорта на точковима, у самоизолацији чека крај пандемије. Прошле недеље било је тачно 20 година од дебија легендарног Доктора у светском шампионату у најјачој класи на свету.

Роси који је, наравно, тешко погођен катастрофом у Италији, каже да је почетак сезоне њему требало да помогне да донесе одлуку шта ће радити следеће године, с обзиром на то да је Јамаха, фабричка екипа, поред Маверика Вињалеса, који је до сада био клупски друг Росија, потписала уговор са Французом Фабијом Квартараром за наредни шампионат.

- Сада није време да о томе размишљам. Видећемо како ће се ова година уопште и завршити. Сачекаћемо да се одвезу две-три трке да видим колико сам конкурентан, брз, па ћемо донети одлуку веома лако - каже Роси.

Валентино се са осмехом присећа свог дебија у јужној Африци пре 20 година, у којој је победио Аустралијанац Гери Мекој.
- Био сам веома срећан. Возио сам Хонду 500, али и Мото ГП. Лепа времена - каже Роси

Доктор се налази у самоизолацији у кући у Тавулији. Доктор апелује на све да остану код куће, а он каже да му не пада тешко ова самоизолација, јер зна да даје пример и другима како да се одговорно понашају.

- У кући сам са вереницом Франческом и мајком Стефанијом, плус наше мачке и пси. То је сада мој тим. Брат Лука живи неколико километара даље одавде са својом вереницом. Имамо среће што је у кући и мала сала за тернинг, па покушавам да што више сачуван форму - каже Роси, који гледа филмове, ТВ серије, али и на симулатору се надмеће са неким другим колегама возачима.

МУЗЕЈ КАЦИГА
ПОПУЛАРНИ Доктор је, затим, говорио о својим легендарним кацигама, које је врло често сам дизајнирао и мењао.
- Напаравио сам много њих, заједно са Алдом Друидом. Тешко да бих могао да се одлучим која је најлепша. Можда она коју сам је носио у Муђелу 2008. са мојим ликом на њој - каже најпопуларнији мотоциклиста свих времена. - Мислим да смо направили око 120 кацига. Имам своју тајну собу где их чувам. Прави мали музеј.

ПОХВАЛЕ БРАТУ
Роси је говорио и о свом млађем брату Луки Маринију, који вози за Скај рејсинг ВР46 тим у Мото ГП2 класи.
- Веома је интелигентан возач, смирен. Смиренији и од мене. Ми га у шали због тога зовемо руским именом Маринович. Саветујем му да тренира, увек да да максимум, јер може да оствари велике ствари.