МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет дуго је пролонгирао одлуку о одлагању Олимпијских игара. Али, после многобројних притисака од стране олимпијских комитета веома утицајних земаља као што су САД, Аустралија и Канада, највећа светска спортска смотра у Токију одложена је за лето 2021. године.

Јапанска национална телевизија НХК, позивајући се на неименоване изворе, јуче је објавила да је одређен термин одржавања одложених Олимпијских игара. Церемонија свечаног отварања требало би да буде одржана 23. јула наредне године, док би Игре биле затворене 8. августа.

Подсећамо, јапански премијер Шинзо Абе обелоданио је 24. марта да се Олимпијске игре одлажу због светске пандемије вируса ковид-19, на отприлике годину дана, чиме је Токио постао први град у 124-годишњој историји модерних олимпијских игара у којем такмичења нису одржана према предвиђеном датуму, искључујући године у време Првог и Другог светског рата, када су Олимпијске игре биле отказане.

Јапан је у организацију Игара уложио 12 милијарди долара, а овогодишњи губитак планираних прихода не би требало да се одрази на јапанску економију, с обзиром на то да ће и расходи бити мањи. Јапански министар економије Јасутоши Нишимура изјавио је да влада планира стимулативни пакет економских мера, које је премијер Абе назвао највећим у историји.

- Ако су расходи пребачени на следећу годину, то значи да ћемо тај новац имати на располагању ове године. То ћемо узети у обзир - рекао је Нишимура за НХК.

ОДГОВАРА ЗА СВЕ СПОРТОВЕ
И "ЊУЈОРК тајмс" је изнео сазнање да би почетак ОИ у Токију требало да буде заказан за 23. јул наредне године.
- Тај датум је погодан за све спортове и чини се јединим веродостојним - пише "Њујорк Тајмс".