СПОРТСКИ свет је, углавном, подржао одлуку о одлагању Олимпијских игара у Токију за 2021. Али, осим финансијске штете која ће се пре или касније израчунати, и тумбања светског спортског календара, постоји и "невидљива" штета, коју ће највише платити спортисти у позним годинама којима је Токио можда био последња велика спортска жеља. Питање је да ли ће асови при крају каријере издржати до 2021.

Од наших спортиста, највише може да буде погођена ватерполо репрезентација. Браћа Гојко и Душко Пијетловић рођени су 1983. и 1985, Андрија Прлаиновић и Филип Филиповић 1987. Исто годиште је и тенисер Новак Ђоковић, мада је претпоставка да ће бар последња тројица бити спремна и за Токио 2021.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kоутс: Термин ОИ биће познат у наредне четири недеље

ШПАНЦИ ПЛАНИРАЛИ 25 МЕДАЉА МНОГИ од шпанских спортиста били су "виђени" за неку медаљу. Шпанија је из Рио де Жанеира 2016. донела 25 медаља, план за Токио био је сличан. Питање је да ли ће важити и за 2021. јер ће неки од ветерана бити годину дана старији.

У нашем женском кошаркашком тиму, који се пласирао за Олимпијске игре, ударни трио чине Ана Дабовић, Соња Петровић Васић и Јелена Миловановић Брукс, све три рођене 1989. Идуће године имаће по 32, још увек довољно младе, али свакако би било боље да су Игре ове године.

У сличној, или тежој ситуацији је Шпанија, која је на списку олимпијаца за ову годину имала низ ветерана. Неки ће покушати да задрже тај статус до идуће године, али свима ће могућности за годину дана опасти бар за неки проценат. Кошаркаш Пау Гасол има 39 година и планирао је да игра у Токију. Још увек не најављује крај каријере, можда ћемо га видети и догодине. Тенисер Рафа Надал је рођен 1986, догодине ће имати 35 година, годину више од Новака Ђоковића и четири мање од Федерера, који 8. августа пуни 39.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Организатори Олимпијских игара у Токију у великим проблемима

Бициклиста Алехандро Валверде има 41 годину, кошаркашица Лаија Палау 40, ходач Хесус Анхел Брагадо рођен је 1969, рукометаш Раул Ентрериос има 39 година, кајакашица Тереза Портела 37, ватерполо голман Дани Лопез Пингеро 40, рукометашица Силвија Пингеро 40, дизачица тегова Лидија Валентин рођена је 1985... Пливачица Миреи Белмонте у новембру пуни 30, још увек је млада али у пливању, обично, до медаља стижу млађи.

Слична је ситуација и у многим другим земљама... Поједини спортисти неће стићи до Токија 2021, само зато што ће бити за годину старији, уморнији, у слабијој форми, мање спремни... Друга страна одлагања.