ТРИ недеље на сувом довољне су да пливачима пропадне вишемесечни, чак и вишегодишњи труд. Председник ПС Србије Борис Дробац истиче да ће наше звезде једног од три базична спорта и те како осетити последице нетренирања у базенима, који су, као и остали спортски објекти, затворени због пандемије вируса корона.

- Ситуација се мења из дана у дан. У почетку смо имали идеју да врхунске пливаче окупимо на једном месту, Кошутњаку, где је и Републички завод за спорт и спортску медицину. Али, то на крају није било изводљиво. Ми смо специфичан спорт, који не може без воде, зна се да три недеље рада на сувом значе да је за пливаче изгубљена сезона - истиче председник ПС Србије Борис Дробац.

Први човек нашег пливање истиче да су влада Јапана и МОК коначно донели праву одлуку и одложили Олимпијске игре за годину дана:

- То је било логично, јер ништа не може да се одржи на силу. Безбедност спортиста и осталих људи су на првом месту. Уосталом, то су већ урадиле бројне федерације, од УЕФА, до наше ЛЕН, која је померила ЕП са маја на август. Мада је и тај датум упитан. Сада предстоји да се усагласе термини са осталим великим такмичењима у 2021, вероватно ће доћи и до померања нашег СП.

Дробац наглашава да је пливање веома захтеван спорт, физички напоран, да је неопходно провести у базену четири, пет сати дневно:

- Не можемо да симулирамо тренинге код куће. Због пандемије су уздрмане многе велесиле. Осим, Кине, која је то пребродила и сада њени спортисти могу нормално да тренирају - примећује Дробац.

Пливачки савез је протеклих седмица имао и бурне дане. Јер, у последњем тренутку из Шпаније се вратила Ања Цревар, док су недељу дана пре проглашења ванредног стања остали репрезентативци завршили вежбе у Словенији.

- Ања је последњих месец дана вежбала са Шпанцима, променила и начин рада. Сада је у кућној изолацији, али јој је отац у подруму куће направио теретану, тако да може да вежба. Али, то не може да јој помогне да сачува форму. Постоје те разне гуме, као што је Стјепановић недавно симулирао пливање на сувом, али то одржава ниво физичке спреме максимално до 50 одсто. Ово је спорт велике издржиљивости и најбрже у форму могу да се врате спринтери. Ања која плива 400 м мешовито не може тек тако брзо да достигне досадашњи ниво, уколико више од три недеље вежба само на сувом - сматра Дробац.

Последњих дана ретко се свраћа и у канцеларију:

- Комуницирамо, углавном, преко мејлова. Другог решења немамо. Као и сви смо код куће, поштујемо препоруке. И веома смо забринути.

КЛУБОВИ НЕ МОГУ БЕЗ ЧЛАНАРИНА
ПОСЛЕДИЦЕ ће веома брзо осетити и клубови:

- То је други, и те како озбиљан проблем. Добијам много писама, људи су очајни. Базени су затворени, деца не могу да вежбају, због чега родитељи, природно, не плаћају чланиране, које су значајна ставка сваког клуба. Ја сам запослен у "11. априлу", град Београд нам плаћа термине за тренинге и обезбеђује минималац за једног тренера. А само у мом клубу је осам тренера. У марту и априлу ћемо некако исплатити минималце од 35.000 динара. Али, не знам шта ћемо да радимо ако пандемија потраје. У истом смо проблему као многи послодавци.