Тур дФранс ове године можда иза затворених врата

Бета

26. 03. 2020. у 12:50

Тур дФранс ове године можда иза затворених врата
Француска министарка за омладину и спорт Роксана Марасинеану рекла је новинарима да би се највећа и најважнија друмска бициклистичка трка света, "Тур д'Франс" ипак могла да се вози, али "иза затворених врата" - без публике
Француска министарка за омладину и спорт Роксана Марасинеану рекла је новинарима да би се највећа и најважнија друмска бициклистичка трка света, "Тур д'Франс" ипак могла да се вози, али "иза затворених врата" - без публике, пренео је специјализовани сајт Цyцлингнеwс.цом.

Међутим, по француском спортском листу Екип (Л'Еqуипе), Марасинеану је упозорила да је због неизвесног тока пандемије корона вируса још рано за такву одлуку.

Потврдила је да се са организатором Тура - компанијом АСО, разговора о различитим сценаријима који би могли одлучити судбину овогодишње трке која би требало буде од 27. јуна до 19. јула.

"Економски модел 'Тур д'Франса' не темељи се на продаји улазница, вец́ на правима ТВ преноса", рекла је у среду за француску радио-мрежу "Франс бле" француска министарка Марасинеану, некадашња олимпијска пливачица Румуније.

"Сви разумеју да (због пандемије) морају остати код куц́е, зато гледају телевизију, не присуствују такмичењима. Тако не би било тешко ако и Тур може да се гледа само на телевизији", рекла је она.

Марасинеану је у понедељак рекла новинарима да се нада да би и у садашњим условима наметнутим пандемијом, могло у неком облику бити највећих такмичења, као што је "Тур".

Ипак ове недеље је објављено да се Олимпијске игре одлажу, Европско првенство у фудбалу вец́ је одложено за 2021. годину, у бициклизму су одложена многа талмичења, те и мајски "Ђиро д'Италиа", али о "Туру" се још ништа не зна.

У среду је бивши председник Светске бициклистичке организације (УЦИ), Брајан Kуксон рекао за Цyцлингнеwс.цом да се "Тур" и остале две највеће трке из серије "Гранд Турс" - "Ђиро" и "Вуелта а Еспања" могу скратити са уобичајене три недеље на две, како би стале у овогодишњу сезону, знатно скрац́ену низом одлагања трка.

Тако би "скраћени 'Тур'" могао да буде крајем јула или у августу, предложио је Kуксон.

Министарка Марасинеану је касније на Твитеру поновила да је прерано да се донесу чврсте одлуке шта може бити с "Туром".

"'Тур' је споменик спорта", написала је министарка. "Још је прерано за одлучивање. Има времена за све. Сада имамо хитнију борбу (пандемију). Уложимо сав свој труд у успон на ту планину, пре но што се латимо следец́е".

"Тур д'Франс" се вози од 1903. године, обично у јулу. Трку кроз већи део Француске, а обавезно и преко Пиринеја и Алпа, двадесетак тимова са по осам возача спектакуларно завршава на Јелисејским пољима у Паризу. За 23 дана трке возачи превале око 3.500 километара током 21 етапе, међу којима имају свега два дана одмора. "Тур" није вожен само 1915-19. и 1940-47. године због светских ратова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације