Најтрофејнији српски атлетски тренер поздравља одлагање ОИ: Игре би изгубиле смисао!

С. БАЈИЋ

26. 03. 2020. у 09:10

Најтрофејнији српски атлетски тренер поздравља одлагање ОИ: Игре би изгубиле смисао!

РАЗУМ Горан Обрадовић и Ивана Шпановић

Због пандемије много спортиста није у прилици да се на прави начин припреми за Токио – сматра Горан Обрадовић

КАДА је одложено Светско дворанско првенство, које је требало управо овог марта да окупи атлетичаре у Кини, био је то наговештај да ова, AспAортска 2020. година, неће бити ни одржана. Тако је на вест да су Олимпијске игре у Токију због пандемије вируса корона одложене за наредну годину реаговао Горан Обрадовић, наш најуспешнији атлетски стручњак, тренер шампионке Иване Шпановић, најбоље српске атлетичарке, краљице скока удаљ.

Он истиче да се чекала реакција МОК, који је био под великим притиском.

- Одлука да се све "помери" за годину дана, за мене није изненађење - потврђује Обрадовић за "Новости". - Јер, најмање 50 одсто спортиста на планети не тренира због карантина, који не траје седам дана, већ ће потрајати 30, 60... дана, како где и у ком делу света. Сматрам да би Олимпијске игре изгубиле смисао, пошто спортисти не би дошли потпуно спремни. Неки би имали могућност за то, неки не, али, свакако, не би сви били равноправни. Зато сматрам правилном одлуком да се светска смотра спорта одложи.

Обрадовић наглашава да ни атлетски догађаји, планирани за ову годину, неће бити одржани по плану ни догодине.

- Требало би да се, поред Олимпијских игара, одрже европски и светски шампионат у атлетици на отвореном и у дворани, што је практично немогуће. Некако, најпоштеније би било да се атлетичари окупе на светском дворанском, а на отвореном само на ОИ. Пандемија ће оставити трага на економском плану, неке земље неће моћи да организују такмичења.

Светска атлетска федерација ће, како Обрадовић наглашава, подржати национална првенства широм света да би се задржао континуитет такмичења.

- Биће ту проблем и направити нову формулу за одлазак на ОИ, хоће ли се задржати квалификациона такмичења или формирати нова, с обзиром на то да у много спортова није решено то питање.

Када је реч о нашој, Ивани Шпановић, њен тренер је одређенији.

- Нисам још све "ставио на папир", али волео бих да у септембру ове године буде организовано неко велико такмичење на којем би Ивана учествовала, дакле, годину дана од њеног последњег наступа. После тога да почнемо с припремама за 2021. годину, Светско првенство, Дијамантску лигу и да стигнемо на ОИ.

Шпановићева, с обзиром на то да у својој кући има личну теретану и добре услове, у овој ситуацији изолације може да тренира.

- Апсолутно ради по мом плану и програму. На "видео-кол" пратим начин на који тренира, пошто нам модерна технологија то омогућава. Код куће, међутим, може да одради један део, али не и комплетан тренажни процес. Искрено, био сам забринут како ће се спортисти припремити за Токио у кућним условима, а сада, када су ОИ одложене, биће им лакше да поднесу боравак - оптимистички завршава Обрадовић.

ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ
- ЗДРАВЉЕ нације је најважније и наравно да подржавам мере Владе - каже Обрадовић. - На нама је да их спроводимо и будемо свако код своје куће. Искрено, за 25 година колико сам тренер, никад нисам толико времена проводио са децом и супругом. Нама, који имамо кућу и двориште је лакше, а ово је време и простор да се посветимо породици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације