Председник Олимпијског комитета Србије (ОKС) Божидар Маљковић поздравио је одлуку о одлагању Игара у Токију.

- Мишљења смо да је Међународни олимпијски комитет донео праву одлуку тиме што је одложио Олимпијске игре. Kако сам и сваки пут до сада рекао, здравље спортиста мора бити на првом месту и ово је управо показатељ да је МОK одговорна и озбиљна организација која чује и поштује глас спортиста и националних олимпијских комитета - навео је Маљковић у саопштењу.

Олимпијске игре су одложене на данашњој видео конференцији на којој су учествовали председник МОK-а Томас Бах, премијер Јапана Шинзо Абе и чланови организационог одбора.

- Ова одлука сигурно није била лака ни за МОK, ни за јапанску страну, али она показује да идеја олимпизма превазилази спорт и увек ради у користи човека и човечанства - додао је Маљковић.

Игре у Токију су одложене због пандемије корона вируса.

- Свима нама предстоји озбиљан подухват да се прво изборимо са овим подмуклим вирусом, а онда након тога да све планове и активности прилагодимо новој ситуацији у којој се нико никада до сада није нашао. Сигуран сам да ће спортисти и сви остали људи од спорта кад све ово прође, успети да се на најбољи могући начин припреме за највећи спортски догађај на нашој планети - казао је Маљковић.

Олимпијске игре у Токију највероватније ће се одржати следеће године.