ЧАБА Силађи је све подредио овој години. Један од наших најбољих пливача лане је прескочио СП у јужнокорејском Гванџуу како би био што спремнији за ЕП у Будимпешти и Олимпијске игре у Токију. Нажалост, пандемија вируса корона је зауставила све спортове, а српски рекордер на 50 и 100 м прсно је јуче сазнао да се шампионат Старог континента, који је требало да се одржи у мају, одлаже највероватније за август.

- То је и очекивана одлука. Већ су због вируса корона отказани митинзи као што су Сербија опен и Отворено првенство Мађарске. А и да није отказано питање је у каквој бисмо били форми без учешћа на митинзима. Зато сумњам и да ће се Олимпијске игре одржати када је планирано, а ако се то деси питање је у каквом би стању дошли спортисти - истиче Силађи.

Српски рекордер је део пројекта Олимпијског комитета Србије у којем се грађани позивају да остану код куће:

- Најважније је да се сви грађани придржавају донетих мера, како би се смањио ризик од заразе. Увек сам говорио да је битно бојати се, не уплашити се. Сви би требало да се бојимо, да се не понашамо у стилу да то неће нас да снађе. Поносан смо народ, али морамо и да се чувамо. Искрено, несхватљиво ми је било када сам виђао пуне кафиће. Јесте било лепо време, али... - опомиње Силађи.

Силађи дане проводи у Новом Саду, где је члан Војводине. И не помишља да оде у родни Бечеј.

- Ипак, живим у великом граду. Здрав сам, осећам се добро, али шта знам. Не желим ни на који начин да угрозим своје родитеље. Надам се да ће ово брзо да прође - оптимиста је Силађи.

Чаба покушава да одржи физичку кондицију колико-толико...

- Ујутру трчим два сата на кеју, а код куће нешто импровизујем, па радим вежбе. Понекад трчим и са колегама из клуба. Ипак, ми смо специфичан спорт, недостаје нам вода, не можемо као други спортисти да мало више импровизујемо код куће. А када то завршим, размишљам шта ћу да скувам за јело... У слободно време погледам неку серију, прочитам добру књигу. Понашам се као и сви други људи у овој ситуацији - истиче Силађи.

ИЗБЕЋИ ДЕПРЕСИЈУ

- СПОРТИСТА мора да избегне самоћу, да не падне у депресију. Тешка су ово времена, разумем привреднике који су много изгубили, али и спортисти доста губе. Ја сам доста уложио себе за Токио. Ове године прославићу 30. рођендан, требало је да Олимпијске игре буду моје последње велико такмичење. Ипак, треба гледати напред и бити оптимиста - наглашава Силађи.