Организатори Олимпијских игара у Токију настављају са својим активностима и штафетом олимпијске бакље упркос ширењу корона вируса.

Олимпијски пламен би у петак требало да стигне из Грчке и да четири месеца обилази Јапан, почевши од 26. марта до планираног отварања Игара 24. јула на националном стадиону у Токију.

Штафета свој пут почиње у Фукушими, која је 2011. године тешко погођена земљотресом, цунамијем и цурењем нуклеарних реактора.

Челник Организационог комитета Тоширо Муто је навео да ће публици бити дозвољено окупљање на улици због штафете.

Муто је рекао и да може да се деси да организатори одложе или прекину штафету, ако се на улицама окупи велики број грађана, од којих је затражио "да се уздрже".

Упитан да појасни о коликом броју људи је реч, он је рекао да то "зависи од ваше интерпретације".

Он је у сали био са око 100 новинара и упитан је да ли је то превише.

- Овде је пуно, али није препуно - навео је Муто.

Штафета олимпијске бакље је прошле недеље у Грчкој прекинута после другог дана пошто се окупљао велики број људи.

Новинаре је занимало и да ли ће Игре бити одложене или отказане.

- На много начина и у много облика људи нас питају исто. Наш став је, да ће се према плану, Олимпијске игре одржати на безбедан начин - навео је Муто.

Највећи спонзори штафете олимпијске бакље су јапански произвођач аутомобила Тојота и Kока-кола, који плаћају милионе долара као највећи спонзори Међународног олимпијског комитета. Те компаније ће сада бити мање изложене током штафете, а Муто је упитан да ли су спонзори забринути због економске штете.

- Нисмо разговарали о томе са спонзорима, а ни наши партнери нису од нас тражили разговоре на ту тему - навео је Муто.