ЖИВОТ на улицама малог италијанског града Казалмађореа, у покрајини Кремона, потпуно је угашен. Утиске из Ломбардије, италијанске регије коју је прву захватио вирус корона, детаљно преноси наша одбојкашка репрезентативка Мина Поповић, која је већ неколико дана у кућном карантину.


- Ситуација је озбиљна, јер се вирус веома брзо шири. У последњих седам дана настало је потпуно лудило - прича Мина за "Новости". - Ми смо нормално тренирали, дозволили су нам да улазимо у халу једини, док је осталима било ограничено кретање по граду. Чистиле су се лопте, дезинфиковало се све стално. Договор је био да се игра без публике. То је био план, док се није погоршала ситуација у целој држави. Отказане су све утакмице, а онда и тренинзи. Одређено је да 14 дана сви будемо у карантину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српкиње не путују у Ђер по визу за Токио: Квалификациони турнири за ОИ у рукомету одложени за јун

ПАНИКА С РАЗЛОГОМ КАДА се вирус корона тек појавио у Италији, Мина није имала утисак да ће бити оволико озбиљно.
- Некако Италијани баш паниче, тако да сам мислила да преувеличавају, јер су генерално такви. Воле да причају о свему јавно, да дижу на неке веће нивое... Али очигледно да овог пута то нису радили без разлога.


Поповићева никада није видела слику каква је тренутно у Италији.


- Мали је град, улице су пусте, нема нигде никога. Већина је старијег становништва, па мислим да су због тога сви заплашени. Они чак не иду ни у продавницу, јер су највише угрожени, па им средства потребна за живот углавном доносе млађи. Град делује као да је напуштен. Раде апотеке и продавнице, тако да ми само ако нам је баш нешто неопходно можемо да изађемо. Полиција стоји свуда и онда људи који морају негде на посао, показују овлашћења потписана, да би могли да прођу. Закон је такав да не можеш да идеш где ти хоћеш.


Мина одавно није примила толико телефонских позива, колико у последњих неколико дана.


- Моји су од почетка забринути, наравно, јер читају свакакве информације. Не можеш да знаш прецизно ни шта је тачно. Зову нас константно људи из клуба, проверавају да ли смо добро, да ли се крећемо... Морају то да знају, јер ако се настави првенство, требало би да буду упућени да ли су девојке долазиле у додир са неким ко је заражен. Зато је најбитније да тренутно останемо у кући, да поштујемо што нам кажу, да мислимо позитивно. Наши организми су млади, јаки, спортисти смо... Иако нисмо толико угрожени, не треба да ризикујемо па да заразимо старије. Штитећи себе, штитимо и друге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заражени судија угрозио српске одбојкаше: Петрић и Околић морају у карантин


Поповићева признаје да је на самом почетку развоја короне и сама била у паници.


- Нисам сада уплашена. Не могу ни да знам колико је озбиљно, јер конкретних информација нема. Престала сам да пратим вести, јер баш сви шире ту негативност. Ломбардија је прва проглашена за црвену зону, сад је већ цела земља под тим алармом. Ми смо код куће, гледамо филмове, серије. Нас две, три се скупимо... Неке играчице су из Италије, па су отишле кући. Заглављене смо у међупростору, а спорт тренутно није приоритет. Нама, које смо из других земаља, нема мрдања. Италијани би желели да се ускоро нормално настави лига, видећемо како ће се развијати ситуација.Фото: М. Вукадиновић
У родну земљу шаље посебну поруку:


- Нека људи буду опрезни. Све што је до вас лично, урадите, да бисте се заштитили. Водите рачуна о хигијени. Поштујте прописе и онда не би требало да буде страшно. У супротном, вирус ће се за час раширити, баш као што је то случај у Италији.


ЈАПАНЦИ СУ ОЗБИЉНИ

ЧЕСТО се последњих дана прича и о Олимпијским играма, чије је одржавање угрожено ако ширење вируса не буде стало.

- Не знам да ли је могуће да се откажу. Нико то не би волео. Видим да се ситуација у Кини, одакле је све кренуло, смирује, јер су они баш дисциплиновани. Верујем и у Јапанце, јер су озбиљна земља и не желе да се одложе ОИ. Сад како ће цео свет одреаговати, то већ не могу да претпоставим. Ипак ту треба да дође огроман број спортиста, тако да није наивно.