Британац Крис Фрум је одушевљен што је "поново бициклистички тркач", како је рекао, пошто му је данас успео дуго очекивани повратак у "пелотон" на Трци око Уједињених Арапских Емирата.

Како је пренео Еуроспорт, вишеструки међународни шампион из Велике Британије, трку је безбедно завршио у групи на крају прве етапе у Дубаију, док је Паскал Акерман (Бора-Хансгрое) добио спринт.

Фрум, возач Тима Инеос, пропустио је осам месеци пошто је у јуну прошле године при паду пред једну трку у Француској, доживео вишеструке тешке преломе који су га одвели на болничку интензивну негу, а потом на дуготрајну рехабилитацију.

"Одличан је осец́ај вратити се у 'пелотон' и толико ми је возача рекло да је добро што ме виде. Показао сам да је могуц́е вратити се после толико времена", навео је 34-годишњи Британац.

"Још је дуг пут док не достигнем ниво на којем сам био, али... толико је добро макар само добити тркачки број, поново се борити ;у групи. Добро је поново бити бициклистички тркач", додао је он.

Фрум је пао с бицикла када је једну руку дигао с управљача да би издувао нос током "извиђачке вожње" пред прошлогодишњи Критеријум д'Дофине. У тренутку пада ишао је брзином већом од 50 километара на сат.

Морао је да пропусти Тур д'Франс, а потом се фокусирао на опоравак за овогодишњу сезону и потенцијални пети "жути дрес" на трци године, у Француској.

"Велика је победа бити већ само на стартној линији и бити у групи. Пре два или три месеца тешко сам ходао, шепао сам. Значи, повратак у трке на нивоу 'Ворлд тура' је само по себи велика победа за мене", рекао је Фрум".