НЕКО је недавно рекао да је српска атлетика 37 година чекала на Елзана Бибића. Млади Новопазарац је ове зиме експлодирао, у дворани је срушио на 3.000 метара рекорд Драгана Здравковића из 1983, а поправио је и резултат Горана Наве из 2010. на дупло краћој деоници. Сада је вечној листи АСС најбржи у дворани на 1.500 и 3.000 метара и најавио да може да се ухвати укоштац са најбољим европским и светским атлетичарима.

- Обарање рекорда је нешто посебно, поготово када је стар 37 година. То је неописив доживљај, то човек мора да доживи. Доказао сам да то није случајно, јер сам Здравковићев резултат на 3.000 метара два пута поправљао за недељу дана, а успео сам и да надмашим Наву на 1.500. То је последица добрих припрема, а резултати ме сврставају у врх европске и светске атлетике - прича Бибић за "Новости".

Наш најбољи млади сениор је поносни власник државног рекорда на 3.000 (7.45,57) и на 1.500 метара - 3.38,894.

- Мислим да сам веома добро спреман када сам три километара истрчао за 7,45 минута. Најважније је да наставим да максимално тренирам, а ако спустим рекорд за секунду-две било би супер. У суштини, био је циљ да испуним норму за дворанско СП у Кини, које је отказано дан пошто сам надмашио легендарног Драгана Здравковића. Изненадио сам себе и људе око себе. Најважније је да наставим да радим, у овом тренутку не знам које су моје границе, полако их откривамо - истиче Бибић.

Елзан подвлачи да га померање Шампионата у Нанђингу за годину дана због вируса корона није много погодило.

- Мени је било најважније да поправим личне рекорде, а испало је да су то и државни. Моји планови због отказивања СП нису поремећени, јер сам у Кини требало да се надмећем са најбољим светским атлетичарима и тако стицао искуство. Не жалим због тога, јер се није шалити са вирусом корона - подвлачи Бибић.

Велика нада наше атлетике жели да трчи на Олимпијским играма, али наглашава да је његова круна сезоне, Европско првенство, које је после највећег спортског такмичења у јапанској престоници.

- Ове сезоне је акценат на мом првом сениорском ЕП у Паризу. Покушаћу да испуним олимпијску норму на 1.500 и 5.000 метара, али Токио ће бити само у служби стицања искуства за главни град Француске - наглашава Бибић.

Елзан подсећа да је атлетику почео да тренира са 15, 16 година.

- Био је то прави почетак. Кренуо сам да трчим како бих испунио себе. Волим да тренирам, то ме задовољава. Сада је већ ово мој посао. Вежбам два пута на дан. Али, то ми не пада тешко, јер атлетику обожавам. Имам срећу да су моја висина и тежина идеални за ове деонице - каже Бибић.

Признаје да је када је почињао имао узоре, али сада нема свог идола...

- Оног тренутка када сам ушао у свет атлетике морао сам да се борим да будем што бољи и да што више радим на себи. У Србији имам добру конкуренцију, али за веће резултате морам да учествујем на бројним митинзима - каже Бибић.

ЛИЧНА КАРТА

о Име и презиме: Елзан Бибић

о Датум, место рођења: 8. 1. 1999, Нови Пазар

о Висина, тежина: 197 цм, 72 кг

о Клуб: Нови Пазар

о Дисциплине: 800, 1.500,3.000, 5.000 м

о Рекорди: 3.38,84 на 1.500, 7.45,57 на 3.000 м

о Успеси: злато и сребро на ЕЈОФУ, злато на јуниорском ЕП, сребро и бронза за ЕП до 21, сребро на ЕП кросу за млађе сениоре, вишеструки првак Балкана и Србије.


ОДЛИЧНИ УСЛОВИ

НОВИ Пазар је пре неколико година добио нови атлетски стадион.

- Имамо одличне услове за рад, нарочити од тренутка када смо добили стадион. Трудимо се, боримо - каже Бибић.


НАЈЛЕПШЕ КОД КУЋЕ

БИБИЋ је светски путник, али је најсрећнији када је у Новом Пазару.

- Кад год сам код куће слободно време проводим са најближима, пријатељима. На трећој сам години Факултета за спорт и физичког васпитања и веома сам захвалан професорима на разумевању. Радознао сам, велика такмичења ме не спречавају да упознам град у којем се борим за висок пласман. Увек научим нешто ново, ширим видике. Али, ништа без Новог Пазара. Ту је мој дом, ту су моји људи - каже Бибић.