НАШОЈ земљи је донела из Лондона 2012. прво олимпијско злато од осамостаљења, и њено име ће заувек остати записано златним словима. Репрезентативка у теквонду и потпредседница ОКС Милица Мандић се нада да ће 2020. бити успешна њој лично, а и комплетном Олимпијском тиму.

- Није мала ствар прославити 110 година постојања ОКС. Спортистима бих пожелела добро здравље и да прођу квалификације, па да нас буде што више у Токију. Нека ово буде година у којој ћемо направити вансеријске резултате.

Мандићева се недавно вратила из Шведске са Президент купа, на ком је освојила сребрну медаљу. Исти успех је направио и Махди Ходабахши, који се први пут такмичио под нашом заставом, док је златно одличје засијало око врата Тијане Богдановић.

- Добар почетак сезоне за нас. Задовољни смо како смо се борили и како смо одрадили ствари које смо вежбали. У недељу идемо у Америку, после у Софију, наредних месец и по дана смо по турнирима, али то је део припрема.

Милица се подсетила првих Игара на којима је направила "бум".

- Имала сам тада само 20 година. Кад си млад не обраћаш пажњу ни на шта, само ћутиш и радиш као војник. На прошлим ОИ сам осећала притисак са којим се нисам изборила на начин на који сам хтела.

После успона и падова који су се смењивали током претходних година, Мандићева поново делује као да је у пуној снази и са препознатљивим осмехом на лицу.

- Имам 28 година и много искуства иза себе, приступам са већим уживањем него прошли пут. Засад се осећам стабилно. Спорт је занимљив зато што је непредвидљив. Може седми и осми носилац да буде олимпијски шампион, а и да први носилац испадне у првом колу. Све зависи од нас, али увек треба и оно мало среће кад се појавите. То је један дан у четири године када се такмичите.

Успех Милице Мандић је натерао велики број деце да уплове у исте воде.

- Значи ми то, јер би било баш лоше да се све угаси када се Гале и ја повучемо. Волим овај спорт и много би ми било драго да гледам неку нову децу како напредују и освајају медаље у будућности. Хвала богу, има их. Волела бих да се настави са добрим резултатима и у наредних 10, 15 година. На нама је да радимо, да покажемо млађима како треба да се понашају. Засад ме слушају, подмладили смо екипу у клубу, па уживам са њима. Као што су мене старији обликовали, тако ја покушавам мало њих да усмерим на прави пут - закључила је Милица.

ГРАД МЕ ОДУШЕВИО
ОВОГОДИШЊА посета Токију неће бити дебитантска за Милицу Мандић.

- Била сам тамо дан и по прошле године. Одушевила сам се. То је сасвим нека друга реалност. Једва чека да видим како ће олимпијско село, и уопште цео град, изгледати у периоду Игара.