Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је данас 110 година од оснивања традиционалном свечаношћу у хотелу "Москва", где је 23. фебруара 1910. године основан Српски олимпијски клуб.


Група официра школованих у Француској, на челу са генералом Светомиром Ђукићем на четвртом спрату хотела у редакцији листа "Ново време" поставила је темељ организацији, која је две године касније примљена у Међународни олимпијски комитет.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и амбасадор Јапана у Србији, земље домаћина наредних Игара у Токију, Јунићи Марујама обишли су данас апартман у хотелу "Москва", а потом је Маљковић положио ловоров венац на спомен плочу испред хотела.

"Мало је земаља у свету које могу да се похвале овако дугом олимпијском традицијом. Генерације пре нас изградиле су углед у међународној олимпијској породици, а наши олимпијци су врхунским спортским остварењима оставили дубок траг у олимпијској историји и допринели популаризији Олимпијског покрета и Олимпијских игара. Богато наслеђе и више од века дуга олимпијска традиција, свакако су додатни мотив при сваком новом изазову", рекао је Маљковић.

Он је пожелео спортистима Србије успешну олимпијску годину и пуно медаља и трофеја.

"Искористио бих прилику да им са овог места пожелим да буду здрави и да вредно тренирају како би у Токију остварили своје најбоље резултате. Сигуран сам да ћемо се и ове године радовати њиховим успесима и имати разлога да се поносимо јер су они најбоље што Србија има", истакао је први човек ОКС.

Амбасадор Јапана Марујама захвалио се представницима Олимпијског комитет Србијена позиву.

"Велика је част данас бити овде и бити део великог јубилеја који прославља Олимпијски комитет Србије. Чињеница је да ће четири града у Јапану бити домаћини српским спортистима у периоду припрема и аклиматизације за предстојеће Олимпијске игре, што потврђује сјајне односеизмеђу наше две земље. Желим вам много успеха на Олимпијским играма у Токију и даљем раду", рекао је Марујама.

На свечаности су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, представници националних спортских савеза и други.

Први пут на Играма спортисти из Србије појавили су се на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Први олимпијци били су Душан Милошевић, трећи у квалификационој групи на 100 м (11,6) и маратонац Драгутин Томашевић, који је заузео 37. место.