РУКОМЕТАШИ никако да крену напред. Од болног 20. места на ЕП у Шведској, Норвешкој и Аустрији још се нису опоравили, а селектор Ненад Перуничић одлучио је да се повуче. Тај потез није изненадио челнике Савеза, који сада морају да изаберу 10. кормилара од 2006, када је Србија постала самостална.

- Мислим да је Перуничић најмање крив за учинак на ЕП. Ненад је започео смену генерације, коју природно није завршио до краја, јер је то дуг процес, који не траје три месеца или годину дана. По мени овај резултат је последица смена генерације. Ненад је после ЕП планирао да укључи још неколико младих играча, како би временом заокружио цео процес. Могу само да кажем да је Перуничић мој пријатељ, да је имао подршку и разумевање - истиче, за "Новости", у телефонском разговору Драган Шкрбић.

Легендарни рукометаш наглашава да у овом тренутку не може да предвиди шта ће Управни одбор одлучити.

- У Шпанији сам, у земљу се враћам у недељу, тако да ћемо седницу одржати после 24. фебруара. Расправљаћемо о Перуничићевој оставци и његовом наследнику. Нешто више не могу да кажем - подвлачи Шкрбић.

Својевремено један од најбољих играча света се залагао да кормило "орлова" преузме неки истакнути шпански стручњак.

- Била је идеја да селектор буде странац или Шпанац. Али, да би се то остварило зависи од много фактора, а један од њих је и да ли смо у могућности да испунимо и финансијске захтеве. Уосталом, имамо и наше тренер - сматра Шкрбић.
СТВОРИЛИ УСЛОВЕШКРБИЋ наглашава да је УО свим селекцијама створио услове за рад:
- Испунили смо све што су селектори тражили. Нисмо се мешали у њихов рад, избор играча, план и програм припрема. Мушкарци су уочи ЕП играли на јаком турниру у Француској, доживели тешке поразе и многи кажу да је то утицало на самопоуздање играча. Али, то је била одлука Перуничића.

РСС је "потрошио" много славних имена српског рукомета. До сада су национални тим водила деветорица стручњака, а једино је под командом Веселина Вуковића 2012. освојено европско сребро у Београду и изборен олимпијски турнир у Лондону. Јасно је и да не постоји континуитет у раду са најбољим тимом.

- Тај континуитет је велики проблем. И један је од разлога што смо ту где јесмо. Када смо после Јовице Цветковића довели Перуничића, план је био да он ради на дуже стазе... У суштини, ми морамо да стварамо тренере, као и играче. Без тога нам нема напретка - истиче Шкрбић.

Од повлачења Шкрбићеве генерације, која је два пута била трећа на свету, рукометна репрезентација је попила доста горких пилула.

- Што немамо јаку селекцију један од разлога је и што млади, неформирани играчи прерано одлазе у иностранство. Има још проблема, али је тешка финансијска ситуација у клубовима узрок што млади брзо дижу сидро. И поред свега сматрам да имамо талентоване деце - оптимизам не напушта Шкрбића.

ИГРАЧИ САМИ ОДЛУЧУЈУ
ОДЛУКУ појединих играча да не желе да играју за репрезентацију Шкрбић не коментарише:

- О отказима немам шта да кажем, то морају да објасне играчи који више не желе да играју за селекцију. Неком не одговара тренутна ситуација, а из личног искуства знам да неко сматра да је завршио репрезентативну каријеру и да шансу треба пружити млађима. Уосталом, репрезентација је добровољан избор, а када човек то прихвати, онда мора да се повинује захтевима селектора.