СРБИЈА и Београд ће први пут после 43 године бити домаћин Светског првенства у боксу, које ће се одржати у септембру 2021. године у "Штарк арени" (1978. одржано последњи пут). Ненад Боровчанин, некада и сам трофејни боксер а сада успешни председник Боксерског савеза Србије је, као гост "Новости", пренео прве импресије након избора.

- Није било лако. Противкандидати су нам били Индија и Панама. Руска боксерска федерација нам је много помогла у сваком смислу. Са једне стране морам њих да поменем, а опет са друге стране, немерљива је и помоћ државе на челу са председником Александром Вучићем који је и сам бивши боксер - почиње своје излагање Боровчанин.

Једно од питања која се намећу јесте како привући публику да у великом броју испуни трибине "Штарк арене" и колика је генерална заинтересованост за бокс у нашој земљи.

- Арена ће бити пуна! - као из топа изговара Боровчанин.
- Нама су дворане увек дупке пуне. Још пре две и по године смо организовали "Златну рукавицу" у Београду и било је између 7.000 и 8.000 људи. Све што смо испланирали смо испунили. Па онда, нишки "Чаир", хале у Лозници, Панчеву, Крагујевцу и Сомбору, "Шумице" у Београду. Све хале биле су испуњене до последњег места. Бокс је, сигуран сам, спорт који има највећу укупну посећеност код нас, а и оно још важније најбржи раст публике.

Некад су Слободан и Тадија Качар, Драган Коновалов, Маријан Бенеш и други освајали медаље са европских и светских шампионата. Делује да је будућност обећавајућа.
УСКОРО БОКСЕРСКИ ДЕРБИ НАЈАВЉЕН је велики број акција које за циљ имају промоцију племените вештине, међу којима се истиче и одржавање "вечитог" дербија између Партизана и Црвене звезде.
- У плану је организација меча између Партизана и Црвене звезде на Малом Калемегдану у јулу или августу. Регионална лига ће почети на јесен, у њој ће учествовати клубови из свих бивших република, док ћемо истовремено организовати отворене боксерске тренинге за најмлађе на трговима широм већих градова.

- Генерација на коју треба посебно обратити пажњу јесу наши јуниори чије време тек долази. Ту пре свега мислим на Семиза Аличића (јуниорски првак Европе), Омера Аметовића (бронзани на ЕП) и још шесторица, седморица њих чији резултати треба да почну да долазе од 2021. до ОИ у Паризу 2024. године. Та генерација показује одличан напредак и завидна пролазна времена на међународним такмичењима, па стога не сумњам да ће се неко од њих наћи у финалу СП.

Бокс, чини се, нема проблем са интересовањем код данашње омладине.

- Тренутно постоји 107 регистрованих клубова у Србији. Сматрам да људи са ових простора имају генетику и индивидуалност да се баве борилачким вештинама. Бокс, поред тога што учи децу спорту, има и педагошку улогу. Наш спорт их учи да животу и проблемима гледају у очи. Да се подигну кад приме ударац и крену даље. Можда неће сви постати врхунски асови, али ће свакако постати бољи људи кад изађу из сале.

Очекује се да организација Светског првенства донесе и знатни финансијски допринос како боксу, тако и граду Београду.

- Преко 200 чланица ће доћи у Београд. Сав приход који остваримо ћемо да уложимо у опрему за клубове како бисмо после СП имали десетине модерних спортских сала и један национални тренинг центар који ћемо изградити уз помоћ донације Руске боксерске федерације. То треба да представља наше наслеђе за будућност.
СПЕЦ. ВНАЛЕКСАНДАР Дреновак је последњи српски боксер који је учествовао на Олимпијским играма (Лондон 2012), када га је тренирао управо Фромета.

Прошлост је била светла, али од осамостаљења Србије није забележен значајни боксерски резултат.

- После распада бивше Југославије бокс су нажалост водили људи који су се најмање бавили развојем и улагањем у њега. Таква ситуација је довела до тога да смо затекли савез са 1.300 дана блокираног рачуна, без својих просторија, руинираним салама широм Србије и са дуговањима од преко 60.000 евра.

Сада је много другачије.

- Ми смо од тада санирали дугове, привукли спонзоре, обезбедили све услове за репрезентацију, организовали Суперлигу, и, оно најважније, учинили да све то буде бесплатно за клубове. Бокс је данас доступан свима зато што се чланарина не наплаћује - задовољно истиче некадашњи првак Европе у крузер категорији.

ЈАЧИ СА КУБАНЦИМА
БОКСЕРСКИ савез је крајем децембра ангажовао кубанског стручњака Хорхеа Луиса Фромету за првог тренера репрезентације.

- Фромета припрема наше боксере за олимпијске квалификације у марту и истовремено организује семинаре за наше тренере. Усвајамо методологију рада која се примењује на Куби и некадашњем Совјетском Савезу. Један од главних сегмената је константно усавршавање струке помоћу заједничких припрема у раду са највећим боксерским силама.