Јужноафричка атлетичарка Кастер Семења учествовала је у својој првој јавној трци за осам месеци, оборила је национални рекорд на 300 метара и поручила Међународној атлетској федерацији да ће још гледати њено лице.

Она је учествовала на такмичењу на Јужноафричком универзитету, а након победе је изјавила: "Овде сам да останем".

- Још ћете гледати моје лице. То је све што могу да кажем за сада - поручила је Семења ИААФ.

Олимпијске игре у Токију се ближе, остало је још само пет месеци, а наступ Семење је и даље под великим знаком питања.

Семењи је тренутно забрањено да се такмичи у њеној омиљеној дисциплини, као и у било којој дисциплини од 400 метара до једне миље, осим ако не поштује правила ИААФ о смањивању природног нивоа тестостерона.

Семења, која је прошлог месеца напунила 29 година, два пута се жалила на та правила. Изгубила је прву жалбу пред Судом за спортску арбитражу, након чега је поднела жалбу Врховном суду Швајцарске.

Она је више пута одбијала да се придржава прописа о тестостерону, а њена одлука да отвори олимпијску годину трком на 300 метара могла би бити значајна.

Правила се не примењују на тркама испод 400 метара, тако да би Семења могла да се такмичи на 200 метара на Олимпијским играма а да при том не смањује ниво хормона.

Семења није открила да ли јој је то намера када је изјавила да њена каријера није готова.

Она је ретко трчала 200 метара, а најбољи резултат у тој дисциплини јој је 24,26 секунди. Ово значи да би свој лични рекорд требало да поправи за готово две секунде како би испунила квалификациону норму од 22,80 секунди за Игре у Токију.