ОЛИМПИЈСКЕ игре у Токију неће бити ни одложене, ни отказане, већ ће бити одржане у предвиђеном термину, од 24. јула до 9. августа. То су још једном потврдили и организатори Игара, упркос епидемији вируса корона.

Мада у Јапану није било смртних случајева повезаних са овим вирусом, челници МОК и Организационог комитета су забринути. Међу високим званичницима на састанку је и директор науке и медицине у МОК Ричард Баџет.

- Желео бих још једном да појасним да не размишљамо о одлагању, нити отказивању Игара. Нека то буде јасно - рекао је председник Организационог комитета Јоширо Мори на почетку дводневних састанака МОК у Токију.

Сабуро Кавабучи, бивши јапански олимпијац и градоначелник Олимпијског села, истиче да би врућина у Токију и велика влажност могле да победе вирус.

- Највећа брига су вирус корона и инфекција. У овом тренутку не знамо када ће ово питање бити решено. На основу разних информација које добијамо, чини се да овај вирус није толико јак као вирус грипа. Подложан је влази и топлоти. У Јапану имамо кишну сезону, која би могла да порази вирус - прецизирао је Кавабучи.

Због новог вируса Формула 1 отказала трку за ВН Кине у Шангају, која је требало да се одржи 19. априла. Такође, рагби мечеви у Хонгконгу и Сингапуру померени су са априла на октобар.

Отказана су бројна такмичења, олимпијски квалификациони турнири, фудбалске утакмице и скоро све спортске манифестације у Кини. Кинеским спортистима забрањено је да путују на такмичења, што би могло да угрози њихово учешће на Играма у Токију.

СПЕЦ. ВН.
НЕКИ спортисти су већ стигли у Јапан где се припремају за ОИ, а међу њима су и четворица атлетичара Јужног Судана, који вежбају са домаћим тркачима...