Левајац херој Србије: Од проблема са видом до резерве која је одвела репрезентацију на ОИ!

С. Крстовић

понедељак, 10. 02. 2020. у 08:12

Левајац херој Србије: Од проблема са видом до резерве која је одвела репрезентацију на ОИ!

Димитрије Левајац Фото: М. Вукадиновић

Три дана сам био у неверици, дуго ми ништа није било јасно. Због повреде Каракашевића сам се нашао у постави - прича Димитрије

ДИМИТРИЈЕ Левајац је преко ноћи израстао у звезду српског стоног тениса. Тинејџер из Зрењанина је одлучујућу партију за Србију против Хонгконга одиграо као да је годинама у светском врху а не на почетку каријере. Шокирао је 19. играча света Вонг Чуна (3:2) и одвео Србију на Олимпијске игре. Самим пласманом репрезентације на ОИ у Токију, "орлови" имају и два места у сингл конкуренцији.


- Три дана сам био у неверици, дуго ми ништа није било јасно, тек сам се сада мало освестио, дошао себи. Ту радост и срећу после последњег поена немогуће је речима опистати - прича Левајац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Пласман стонотенисера Србије на ОИ је спортска сензација: Цела сала је причала о нашим играчима


МИРНО У ТОКИО НЕ жели да даје велика обећања за Олимпијске игре у Токију.
- Најважније је да вредно и добро тренирамо. Никако не би требало да дижемо било какву фаму око тога. Ако будемо добро радили, успех ће доћи сам по себи. Тамо одлазимо као аутсајдери, тако да је и сам пласман за нас велики резултат. Неопходно је и да нас срећа послужи. Уосталом, видећемо када одемо тамо шта можемо и колико можемо - каже Левајац.

Млади ас је на квалификацијама у португалском Гондомору био хладнокрван када је било најважније:


- Увек су ми говорили да сам менатално јак, али никад нисам могао да замислим да ћу на таквој сцени тако одиграти и на тај начин помоћи репрезентацији у великом успеху.


Ко зна да ли бисмо сада говорили о Левајцу да се легенадрни Александар Каракашевић није повредио:


- Изненада сам се нашао у постави. Каракашевић је имао проблема са раменом, тако да сам ја отишао као трећи. Срећом, успео сам да оправдам то што су ме убацили у репрезентацију уместо њега.

Димитрије је почео да тренира стони тенис у седмој години, у Москви, где је живео до своје 16:


- Очни лекар је препоручио да тренирам неки спорт где је лоптица мала и брза, да бих побољшао вид. Већ на првом тренингу била је то љубав на први поглед. Никад ми није било тешко да тренирам, да се одричем.Фото: М. Вукадиновић
Стонотениску азбуку савладао је у Москви, где га је у тајне спорта увео први тренер Владимир Боросович:


- Он је код мене пробудио ненормалну жељу за стоним тенисом. Владимир је предиван човак, прави педагог, зна се децом, јер је у почетку све било шала и игра. Касније је то постало озбиљно, променио сам клуб. Мада странца гледају другачијим очима, Руси су ме прихватили као да сам њихов. А када сам и ту средину прерастао, одлучио сам да се са 16 година вратим у земљу, у Зрењанин, где сам у Банату имао праве услове за развој. Био је то прави потез.


Левајац је за стонотенисера веома висок - 1,90 м. Срећом, то се не одражава на његову игру.


- Било је потребно доста одрицања и кондиционих тренинга да бих успео да ускладим игру са својом висином и да бих постао бржи. То још није доведено до савршенства, тако да због моје висине морам још много да радим - наглашава Левајац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Велики успех: Српски стонотенисери изборили пласман на Олимпијске игре!


Димитрије је од 12. године члан млађих селекција Србије. Ипак, до сада није имао велике успехе:


- Као кадет и јуниор, био сам међу првих 10-15 у Европи. Али никад нисам направио нешто што би ми послужило као одскочна даска. Ипак, када сам подигао ниво тренинга, све се променило набоље. Постао сам један од лидера млађе генерација, и надам се да ћу оправдати тај свој статус.


Школа му је увек била у првом плану. Сада је студент Факултета организационих наука...


- Студирам ванредно, како бих могао више да се посветим спорту и тренинзима. Факултет је тренутно мало у другом плану, али наравно да нећу да га запоставим.


Име и презиме:

Димитрије Левајац

Датум и место рођења:

14. 8. 2001, Бањалука

Висина, тежина: 190 цм, 81 кг

Клуб: Банат Зрењанин

Рука: дешњак

Стил: европски нападачки

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације