Нови систем бодовања: Прваци света и Европе заузимају шесто и 11. место на ранг листи

Бета

03. 02. 2020. у 12:34

Нови систем бодовања: Прваци света и Европе заузимају шесто и 11. место на ранг листи

Женска одбојкашка репрезентација Србије фото: М. В.

На првом месту код одбојкашица је селекција Кине, док је у мушкој конкуренцији први Бразил

Светска одбојкашка федерација (ФИВБ) објавила је данас нове ранг-листе националних репрезентација по новом систему бодовања.


Женска одбојкашка репрезентација Србије, актуелни светски и европски првак и вицешампион Олимпијских игара по новом бодовању заузима шесто место, док је мушки национални тим, актуелни првак Европе, на 11. позицији.


На првом месту код одбојкашица је селекција Кине, док је у мушкој конкуренцији први Бразил.


Како је навео Одбојкашки савез Србије, на новим ранг-листама ФИВБ рачунају се резултати са званичних такмичења и то: Олимпијских игара и квалификација за ОИ, светских првенстава и квалификација за СП, Лиге нација и Купа изазивача (квалификација за Лигу нација), Светског купа, континенталних првенстава и квалификација (првенство Европе и квалификације за ЕП).


ФИВБ ће, како се додаје, признати и рачунати и резултате са међународних такмичења, рачунајући и годишња такмичења са минимум четири репрезентације учеснице.


Приликом бодовања се користе досадашњи међусобни резултати две репрезентације, а алгоритам израчунава свих шест могућих резултата (од 3:0 до 0:3).


Акутелни резултат меча се затим упоређује са очекиваним исходом на основу претходних резултата. Ако је селекција премашила очекивања, односно победила фаворита, освојиће бодове за ранг-листу, а ако је поражена од аутсајдера изгубиће бодове на ранг-листи.


Како се додаје, ниједна селекција не може да изгуби бодове уколико победи, с тим што тријумф против аутсајдера, односно очекивана победа, доноси мањи број поена.


ФИВБ је објавио и ранг листе репрезентација по континенталним конфедерацијама узимајући у обзир резултате селекција из исте Конфедерације. Међутим, како наводи ОСС, није позната сврха ранг листа континенталних конфедерација, поготово што се Европе тиче, јер Европска одбојкашка конфедерација (ЦЕВ) већ има свој систем одређивања пласмана, односно ранг-листе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације