ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: БУДИМПЕШТА


ТАЧКУ на 34. Европско првенство за ватерполисте у Будимпешти, репрезентација Србије ставила је победом последњем сусрету разигравања. Савићева чета је после драме и преокрета у другом полувремену, савладала селекцију светског шампиона Италије – 8:7 (3:2, 1:4, 2:0, 2:1) и освојила пето место на шампионату, и после 21 године остала без иједног места на победничком постољу Старог континента.


Одлука о победнику, пала је тек у последњој четвритини а јунак је био Гојко Пијетловић који је „спустио ролетну“ на голу Србије приликом покушаја центра Аикардија из близине, и изврсном одбраном срушуио светског шампиона.Душан Мандић је поготком са дистанце донео гол предности на уласку у последња два минута меча а јако необично звучи податак да репрезентација која није изгубила у регуларном делу и има пет победа не завршава учешће на победничком постољу.


- Пето место са једним нерешним... Није лоше али такав је систем. Завршили смо турнир са две победе и победили Италију у дуелу где су обе екипе били исцрпљене. Скупили смо снаге и одбраном дошли до повољног резултата , лепше звучи пето место него шесто. Ова утакмица не мења свет, нити икоме каријеру али желели смо да добијемо. Шпанија и даље боли, гледали смо поново ту утакмицу, и сматрам да не би било незаслужено да смо добили. Има доста да се ради до лета, и радићемо сигурно, сачували смо и неке детаље за Токио – рекао је Андрија Прлаиновић после меча са Италијом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Победа за крај: Ватерполисти Србије пети на ЕП у Будимпешти


Сјајно смо отворили меч и повели после прве деонице. Недостатак такмичарског мотива, у великој мери је утицао на ватерполисте обе екипе, а нарочито на онај чије је званично осигурање „Уника“.Фалило је концентрације против расположених италијана који су на крилима Ди Фулвиа и Фиљолија створили два корака предности средином друге четвртине. Шест одбрана Бранслава Митровића у првом полувремену ипак је оставило Србе на пристојном заостатку.


- Осетио се умор пошто смо прошлу утакмицу играли са играчем мање (без Душка Пијетловића), данас је то било евидентно, недостајало нам је снаге, али борбеношћу смо победили Италије, актуелне светске прваке. Остаје велика жал за овим четвртфиналом, нисмо изгубили утакмицу, али смо ипак пети. Надам се да ће бити добро за Токио – истакао је Милош Ћук.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Капитен српских ватерполиста о смени генерација, притиску јавности и Токију: Подржите играче који долазе


Србија на европским првенствима у регуларном делу нема пораз још од Будимпеште 2014, и није лако српским ватерполистима да се враћају без медаље око врата назад за Београд. Међутим, следи окретњање ка примарном циљу у овој такмичарској години – Олимпијским играма, и јасно је да је у главам наших ватерполиста одбрана злата у Токију примарни циљ.


- На крају, реално, морамо бити задовољни. С једним нерешеним нисмо успели да се пласирамо у борбу за медаљу. За нас је важно да смо се после Шпаније нисмо пали психички, нисмо изгубили веру у себе, одиграли смо максимално до краја и остварили добре победе. Треба научити из овога и спремити се за Олимпијске игре. Шта је ту је, пето место, не знам да ли је реално, видећемо шта ће бити у будућности. Чудно је кад пет победа није довољно за титулу, то је спорт, на Олимпијским играма смо имали нерешен ои пораз, па смо опет освојили.Одиграли смо одличну одбрану против Италије и Шпаније, то је сигурно позитивно са турнира, можда мало касно, али...Важно је да нисми узгубили веру у себе. Жао ми је што нисмо прошли бар у полуфинале да се боримо за медаљу, али доста тога је још испред нас - нагласио је Милан Алексић.