Капитен српских ватерполиста о смени генерација, притиску јавности и Токију: Подржите играче који долазе

Ђ. САМОИЛОВИЋ

25. 01. 2020. у 15:53

Капитен српских ватерполиста о смени генерација,  притиску јавности и Токију: Подржите играче који долазе

Филип Филиповић окружен саиграчима из репрезентације фото: Н. Параушић

Већ осећају довољно велику одговорност за оно што следи. Молим вас имајте поверења у младе – истиче Филип Филиповић
ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: БУДИМПЕШТА

СРБИЈА има ватерполо будућност и после одласка трофејне генерације, поручио је из Будимпеште Филип Филиповић, капитен "делфина". Сматра да момци који ће заменити њега, Прлаиновића, браћу Пијетловић и остатак "старе гарде" имају предиспозиције да на прави начин изнесу терет који носи капица српске ватерполо репрезентације, као и да јавност треба да им пружи подршку.

- То што долази до смене генерација не значи да долази до неког страха од тога да неће бити успеха. Ако желите нешто да инсинуирате, не видим разлог зашто бисмо о томе сада причали - одговорио је Филиповић на питање о младим играчима који ће у неком тренутку постати ослонац националног тима.

Пожелео је да ти момци добију апсолутну подршку јавности.

- Можете и тим младим играчима да дате подршку, а можете и да им таквим питањима стављате терет. Већ осећају велику одговорност за оно што следи. Оваквим питањима уопште не помажете младима, чак одмажете. Имајте поверења у младе који долазе. Вредни су као и ми кад смо 2009. изашли пред само троје новинара који су нас испратили у Рим. Нико ништа није очекивао, а ми се вратили са златом. Мало стрпљења и више вере у српски ватерполо. То заслужујемо.

Српски ватерполисти, којима је "Уника" званично осигурање, желе да тачку на ЕП ставе победом над Италијом. Капитен зна да неће фалити мотива, без обзира на то што је такмичарски значај миноран у односу на оно на шта су "Делфини" навикли.

- Када играте за репрезентацију, мотив је нешто што иде уз капицу. Колико ће га бити? Видећемо, у односу на инспирацију знамо да код спортиста није увек исти дан на такмичењима. Даћемо максимум и видећемо да ли ће то бити довољно за пето или шесто место.
ПОСЛЕ ТОКИЈА О ПОВЛАЧЕЊУНИЈЕ желео Филип да прича о могућем опраштању од капице са грбом Србије.
- Мислим да има времена да причамо о томе. Тренутно највише размишљам о Италијанима, па припреме, Олимпијске игре, и кад се оне заврше рећи ћу вам свој став и одлуку. Молио бих вас да то поштујете, није ово опраштање или неопраштање, фокус је на ономе што нас чека на лето.

Ниједан пораз није добар. Међутим, ако се зна да је ореол непобедивости дуго времена стајао над главама српских ватерполиста, можда је и добра ствар што је приземљење дошло на условно мање важном турниру у олимпијској години.

- Победили смо у много важних мечева, али због освојених медаља можда нисмо на прави начин сагледали недостатке. Можда смо били и превише емотивни због успеха, па нисмо били искрени сами према себи. У дугом периоду смо били неприкосновени, али нисмо играли савршен ватерполо. Други су нас анализирали и сви желе да вас победе, некад у томе и успеју. Рана елиминација нам даје само додатно градиво које треба да пређемо како бисмо се вратили на препознатљиву игру. Одбрана није заказала против Шпаније, и то ми је изузетно драго. Треба извући поуке.

Нема притиска када су у питању Токио и одбрана олимпијског злата.

- Сасвим је супротно! Знало се пре четири године када смо освојили Игре, и кад сте за нови циклус видели готово неизмењен састав, да се опет очекује медаља. Ово рано испадање нам склања терет са међународне ватерполо организације. Поштују нас, али није логично да у европској федерацији немамо представника а да смо неприкосновени годинама. Можда ово и није лоше, треба се погледати у огледалу и наставити даље. Апослутно поверење свим саиграчима, стручном штабу, урадили смо велики посао. Могло је боље, као увек - закључио је Филиповић.

РАНЂЕЛОВИЋ: ЗНАЧИЛО БИ ДА СМО ЗАЈЕДНО
ЧАК десет репрезентативаца Шпаније тренира и игра заједно у Барселонети, и на базену у Будимпешти често је тај податак апострофиран као главни чинилац њиховог успона. Код нас је другачији случај, пре свега због лошијег стања у клубовима.

- Значило би нам да смо стално заједно, да се више окупљамо, што сада није случај јер играмо у иностранству. Значило би нам да се врати клупски ватерполо као некад, али сада је тако како је - каже Сава Ранђеловић.

ПЕРОНЕ: СРБИ СУ ЛЕГЕНДЕ
ЧУВЕНИ шпански ватерполиста Фелипе Пероне радо је пристао на разговор са српским медијима:

- Срби су легенде. Добили смо их на петерце, изгубили су само једну утакмицу на првенству. Знамо да су бољи од нас, али то је лепота спорта, да фаворит изгуби некад. Радићемо тако да достигнемо њихов ниво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације