ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БУДИМПЕШТА

НИЈЕ лако, шта је ту је. Ватерполистима Србије на 34. ЕП у Будимпешти после болног пораза од Шпаније у четвртфиналу преостаје мање пријатан део такмичења, односно разигравање од петог до осмог места. Прво у петак (16.00) са Грчком, па ако тријумфујемо са бољим из дуела између Италије и Русије. После проспаване ноћи, ништа лакше није било нашим репрезентативцима Браниславу Митровићу и Николи Дедовићу, који су сагласни да "делфинима" није место у разигравању, али и да посао морао да уради до краја на прави начин.

- Увек остаје жал, јер знаш да си могао више. Квалитет ове екипе није такав да треба да игра у разигравању. Сви знају то. Међутим, што би рекао један тренер, семафор никад не лаже, Шпанци су били бољи - рекао је Митровић у разговору са новинарима у хотелу у којем су смештени "делфини".

Причао је селектор Дејан Савић после меча да петерци нису лутрија, и да је све ствар вежбе. Сложио се са њим и српски голман, који је успео да одбрани пенал Мунаризу, међутим промашаји Прлаиновића и Мандића су били ненадокнадив минус.

- Показало се да кад је екипа сконцентрисана ми не промашујемо, и да кад год голман одбрани један петерац обично буде довољно. Нажалост, јуче је било потребно више, ја нисам успео да одбраним више, али све је то саставни део спорта. Петерци су реално одлучили питање победника, али мислим да смо и раније имали шансу да тријумфујемо. При резултату 3:1 имали смо апсолутну надмоћ у базену, као и шансу да повећамо предност, што би резултирало лаганом победом - истакао је Митровић.

Одбрамбена завеса која је подигнута у последњој деоници, потпуно је избацила Шпанце из ритма, међутим игра у нападу и наши убојити голгетери нису успели да дођу до изражаја.

- Евидентно је било и у утакмицама са Холандијом и Румунијом да то није био онај напад који смо имали до сада. Шест голова за екипу са играчима какве има Србија, једноставно је мало. Наравно, не желим да као голман окривим било кога из наше екипе, једноставно нисмо функционисали у свим сегментима на нивоу којем то можемо и није мали број голова главни кривац зато што смо изгубили - рекао је српски голман, и стао у одбрану својих саиграча.

Мотивације, барем по њему, неће фалити у наредна два дуела, који ретко који играч воли да игра.

- Не размишљам о томе да се боримо за пето место, већ о томе да на ЕП играмо са Грчком. Србија има реноме освајања медаља и мора да држи до себе. Није свеједно да ли ћемо завршити на петом или седмом месту, сваком од нас је то у глави - наглашава Митровић.

Чувар мреже "делфина" је одбацио могућност да је ЕП олако схваћено, и да су у глави биле Олимпијске игре у Токију.

- Дошли смо са највишим амбицијама, нико од нас није имао приступ "како ћемо, тако ћемо", па онда на лето. Веома сам срећан што имам саиграче са таквим приступом, и веома је битна ствар да се погледамо у очи. Морамо да схватимо да нисмо више толико доминантни у односу на остале противнике, што не значи да нисмо квалитетни, и даље сматрам да смо најбоља репрезентација на свету, али то морамо да покажемо у базену - закључио је Митровић.

Његово мишљење дели и Никола Дедовић, коме је ово било дебитантско ЕП, и за њега нема небитне утакмице са државном капицом на глави.

- Најбитније је да завршимо турнир победом. Сви су врло мотивисани, јако је тешко да се играју ове утакмице. Нисам прижељкивао овакав деби, али играње за Србију је велика част - рекао је млади ватерполиста.

ШПАНИЈА СЕ ПРВА АДАПТИРАЛА
ШПАНИЈА се претходних година показала као екипа која нам најмање лежи, свеста је и тога Дедовић.

- Можда и јесу репрезентација која нам најмање лежи. Најбоље су се адаптирали на нова правила уведена прошле године, још уз то десет играча тренира заједно у Барселонети, али ако желимо да будемо најбољи, морамо да победимо најбоље - каже Дедовић.