ОД ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: БУДИМПЕШТА

Србија би поново могла да угости најбоље ватерполисте Старог континте уколико се одлучи за кандидатуру Европског првенства за ватерполисте. Потенцијалну организацију, најавио је Немања Маријан, генерални секретар Ватерполо савеза Србије, ког смо срели у хотелуна острву "Маргит сигет" где су смештени "делфини".


- У преговорима смо око потенцијалне организације Европског првенства 2024. у Београду. Имали смо позитивно искуство из „Арене“ пре четири године. С обзиром на то да је 2024. Олимпијска година, нека наша идеја је да опет направимо спектакл у код куће-

рекао је генсек ватерполо савеза.


Поменута година, биће олимпијска, и у великој мери би организација помогла "делфинима" у потенцијалном путу ка Паризу, али и све већој популаризацији трофејног спорта.


- Помогло би и квалификовањеватерполиста на ОИ 2024, али и популаризацији нашег спорта. Свесни смо да ватерполо није медијски пропраћен спорт и пажња нам значи. То ће бити предмет анализе неких наредних дана, али верујем да ћемо моћи - рекао је Маријан.


Препрека ће бити и кандидатуре другихдржава.


- Уколико се одлучимо на ту идеју, биће одржано у београдској “Штаркарени“. Израел и Италија су такође изразили жељу за кандидатуру. Израел је у помало подређеном положају због геополитичке ситуације, али имају „Макаби арену“ и онису озбиљан конкурент. Доста пажње придају женском ватерполу и раде пуно на популаризацији тог спорта. Нећемо се дати. Ми имамо уверавања да ако се одлучимо на кандидатуру да ћемо је на крају и добити - истакао је Маријан.


Челнику ватерполо Савеза се посебно допала организација 34. ЕП које се одиграло у новој хали "Дунав Арена".


- Дунав Арена је фантастична, организација је на врхунском нивоу. Морам да будем мало нескроман и да кажем да смо ми поставили стандарде који се дижу из године у годину - рекао је Немања и додао могућност сличног објекта у Србији у годинама које долазе. - Тренутно смо у контакту са представницима властима у Београду и Србији, и постоји жеља да се направи национални центар у Београду. Активно се ради на томе, али када будемо имали више информација, причаћемо више о томе.