Црна Гора је против Србије играла у зеленим дресовима што је подигло прашину у јавности. Та боја подсећа на Комитски покрет из 1918. године који се побунио против одлуке Скупштине у Подгорици да се Црна Гора прикључи Србији.


Из РС Црне Горе су појаснили шта се ту заиста догодило.


- Одлука о боји дреса у којој ће наша репрезентација наступати на Европском првенству донесена је од стране руководства Савеза на челу са председником Петром Каписодом, још у септембру прошле године. Наиме, приликом посете компанији „Хуммел“ када је и потписан уговор у Архусу (Данска), одабране су четири гарнитуре дресова - бела, црвена, зелена и црна. Те боје пријављене су Европској рукометној федерацији (ЕХФ) 4. октобра, након чега су потврђене 8. новембра 2019. године, а ту информацију ЕХФ је проследио свим националним федерацијама које су биле наши противници у групној фази. Боје дресова су коначно потврђене на техничком састанку одржаном 8. јануара, односно дан уочи почетка првенства- поручили су из Савеза, преносе “Вијести”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ненадић о дебаклу репрезентације на ЕП: Неопходан је рез, од врха па надаље, селектори нас годинама спутавали


Тврде да би носили исте дресове да су се пласирали у наредну фазу ЕП.


- Било је планирано да у једном од мечева главне фазе наша репрезентација поново наступа у зеленој гарнитури. Стога, нетачни су наводи да је та гарнитура дресова ношена само против Србије, јер је иста равноправна са свим осталим које имамо као званичне и пријављене ЕХФ-у. Такође, нетачно је и то да је зелена гарнитура дресова коришћена због актуелног друштвеног тренутка, јер је избор, као што је већ наведено, извршен у септембру прошле године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Данило Лазовић исмевао црногорску државу, а његов син данас носи зелени дрес: Овако је легендарни глумац говорио о „монтенегросдају“ (ФОТО/ВИДЕО)


На крају наглашавају да зелена боја нема везе са Комитским покретом.


- Зелена боја налази се и на подлози штита на државном грбу, па као таква логично, може и да преовладава на боји дреса националног тима. Такође, и комитска застава је део наше историје које се не стидимо, већ и те како поносимо- закључују у саопштењу.