НИЈЕДАН спортиста не би желео да буде у кожи одбојкаша. Европски прваци су се данас вратили из Берлина, где на Европском квалификационом турниру нису успели да изборе пласман на Олимпијске игре 2020. у Токију. Наши асови признају да им је јако тешко што други пут заредом неће учествовати на највећем спортском такмичењу. Али, и истичу да као спортисти морају да гледају напред...


- Тешко нам је. У Берлин смо отишли са великим амбицијама, са жељом да изборимо Токио, нисмо веровали да ћемо се тако брзо вратити кући. Болно је, али ово је спорт, морамо да се окренемо новим изазовима - прича за "Новости" капитен Немања Петрић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ковач: Бугари нису бољи од нас, притисак је био велики; Подрашчанин: Неуспех, ми као прваци Европе нисмо прошли на ОИ


Да их у немачкој престоници очекује пакао одбојкаши су били свесни одмах по завршетку Европског првенства, које су на импресиван начин освојили. Бојали су се што неће имати праве припреме, што се турнир игра у јеку клупске сезоне, што ће имати само неколико тренинга да се опораве и уиграју.


- Није било времена да достигнемо форму са Европског првенства, због чега нисмо успели да се квалификујемо. Свима нам је тешко. Пре пута смо најављивали добру игру, веровали да можемо да успемо. Било је то из срца. Нажалост, нисмо били на највишем нивоу. А Бугарска је играла феноменално, не само против нас, него и против Француза - истиче Петрић.


Примач Србије признаје да је стартни пораз од "триколора" био пресудан:


- Тих 0:3 одредили су нам даљи пут, на неки начин сасекли су нас. Било је тешко вратити се. Само, још је рано за анализу. Рана је још свежа, а о Токију смо размишљали четири године и нисмо успели. Неки су играли на Играма, неки су жарко желели да заиграју први пут. Нисмо били онакви какви смо морали да будемо и дуго ћемо жалити због овог неуспеха.


Чини се да је права шанса испуштена летос на турниру у Барију, за који су се спремали више од два месеца:


- Било смо свесни да је у Барију лакше извадити визу него у Берлину. Тамо смо имали "једно финале", са Италијом, које смо одиграли лоше. Овде нас је чекало више, али на нашу жалост ни ту другу шансу нисмо искористили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бугарска иде у полуфинале: Одбојкаши Србије остали без пласмана на ОИ


Петрић наглашава да им се после пораза обратио и селектор Слободан Ковач:


- Захвалио нам се, рекао да само пружили максимум, али да то није било довољно за бољи резултат. Рекао је и да ћемо бити у контакту, а каква ће бити стратегија за Париз 2024, одлучиваће селектор и Савез.


НЕ ЖЕЛИМО АЛИБИ

ОДБОЈКАШИ су пре припрема имали доста проблема, најбољи играч Европе Урош Ковачевић тек је дан уочи пута за Берлин први пут тренирао са екипом.

- Нисмо желели да причамо о проблемима како не би испало да правимо алиби. То не желимо ни сада. Али, Ивовић због повреде није могао да нам помогне против Бугара, док је Урош извукао из себе максимум. Само, екипа мора да се навикне и на такве ситуације - јасан је Петрић.


ТЕЖЕ ДО ОИ НЕГО ДО МЕДАЉЕ

- НЕМА сврхе да говорим о томе колико је апсурдно играти овакав турнир усред клупске сезоне. То не показује праву снагу селекција, већ успева она која је у том тренутку најспремнија. Али, то је широка тема. Знам само да ће на Олимпијским играма играти само четири европске селекције, што ће сигурно утицати на квалитет турнира. Јасно је да је теже доћи до Токија него до медаље - примећује Петрић.