Спортисти који се на лето буду такмичили на Олимпијским и Параолимпијским играма у Токију спаваће на креветима од рециклираног картона са душецима од полиетилена који ће после Игара бити поново искоришћени за производњу пластичних производа.


За олимпијце ће бити потребно укупно 18.000 кревета, а за параолимпијце 8.000.


Кревети дуги 210 центиметра одговараће свим спортистима, осим веома високим, а произвођач је уверен да могу да издрже тежину од око 200 килограма.


Ниједан спортиста на претходним Играма у Рио де Жанеиру није био толико тежак.


- Кревети могу да издрже до 200 килограма. Издржљивији су од дрвених кревета -рекао је генерални менаџер Олимпијског села Такаши Китађима, пренео је АП. - Наравно и дрвени и картонски кревет могу да се сломе ако скачеш по њему.


Организатори су данас у Токију приказали кревете за такмичаре и још неке делове намештаја за собе у Олимпијском селу. Изградњанеких делова Олимпијског села, попут главне трпезарије, још траје али ће све бити готово у јуну.


После Олимпијских игара апартмани ће бити продати или изнајмљени. Почетна цена биће око 54 милиона јена (око пола милиона долара) и порашће три или четири пута, очекује се.


Компаније из сектора некретнина наводе да ће апартмани-станови за продају у Олимпијском селу бити нешто већи од просечних у Токију, чија се површина креће од 60 до 70 квадратних метара.


У међувремену, организатори улажу напоре да смање укупну емисију угљеника до почетка такмичења, рекао је истраживач заштите животне средине Ђунићи Фуђино, преноси британски „Гардијан“.


Све медаље биће направљене од метала из рециклиране потрошачке електронике, укључујући око 6,2 милиона старих мобилних телефона.


Олимпијска бакља направљена је од алумунијумског отпада, а победничка постоља од рециклираног кућног и морског пластичног отпада. Струја за Игре биће произведена из обновљивих извора.


Олимпијске игре почињу 24. јула а Параолимпијске 25. августа.