Јана Потић најуспешнија спортисткиња на интер колеџу у Америци: Српски победнички менталитет ме разликовао од других девојака

Л.Ђ.Талевски

05. 01. 2020. у 14:06

Јана Потић најуспешнија спортисткиња на интер колеџу у Америци: Српски победнички менталитет ме разликовао од других девојака

Јана Потић Фото: К. Михајловић

Као мала сам плакала кад су се деца играла а ја морала да идем на тренинг. Волела бих да се вратим - прича Јана за “Новости”

МАДА у почетку нисам гајила превише симпатија према одбојци, већ после првог сусрета са лоптом одушевила сам се и заљубила у овај спорт, и схватила да желим управо то да тренирам. Када једном осетите драж ове игре, заволите је за цео живот.


Овим речима почиње своју причу, за "Новости", Јана Потић (22), која већ четири године успешно гради своју каријеру на престижном колеџу у Америци, где са огромним успехом игра за одбојкашки тим свог факултета, а уједно остварује и одличне академске резулате на пољу економије.


- Из спортске сам породице, и врло рано сам почела да се бавим одбојком. Све је почело када сам имала седам година. У почетку нисам била толико заинтересована за овај спорт, већ за балет и атлетику, али моја млађа сестра је почела да га тренир. Први пут када сам отишла да погледам њен тренинг, одушевила сам се и схватила да је то спорт за мене - прича Јана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Боричић: Олимпијско срце је подстрек за даљи рад

УЗОРИ МЛАДА одбојкашица је издвојила и узоре на које се угледа:
- Као мала сам више пратила мушку одбојку, и Иван Миљковић је неко коме се веома дивим. Он је човек који је годинама играо на врхунском нивоу и играч са таквим карактером да је једноставно неприкосновен. Од играчица бих издвојила Тијану Бошковић, која је са само двадесетдве године најбоља одбојкашица на свету.


Игра на позицији коректора, а своју одбојкашку каријеру у Србији успешно је градила у Визури. Након завршене Земунске гимназије, 2016. године отиснула се у Америку.


- У почетку сам одбојку доживљавала као игру, али како су године пролазиле, схватала сам да овај спорт изискује много одрицања и да, ако заиста желим да будем успешна, морам напорно да тренирам. Док сам била мала, често сам плакала зато што сви моји другари иду напоље а ја сваке вечери морам на тренинг. Али напоран рад и труд су се исплатили. У другој години средње школе решила сам да одем у Америку и тамо наставим да се бавим одбојком, и успела сам - истакла је млада спортисткиња.


Јана је нашла начин да испуни своје снове, и 2016. године добила је пуну стипендију на престижном American International College у Спрингфилду, у држави Масачусетс. Поред спортског умећа, за добијање стипендије морала је да има и добар академски успех, па је тако један од услова био и да положи захтеван пријемни испит.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тијана Бошковић: Награде ће ме додатно мотивисати


Када је дошла у Америку, одмах је својим понашањем на терену и ван њега, али изнад свега својим спортским умећем, задивила све на колеџу. Већ у првој сезони однела је награду за најбољу нову младу играчицу у читавој лиги, а проглашена је и за најбољег женског студента спортисту на свом факултету.


- Није ми било лако у почетку. Поред напорних тренинга, морала сам много и да учим. Али имала сам подршку људи са факултета, а и доста сам се трудила - истакла је Јана, која тренутно на колеџу има просек 3,90, од максималних четири.Фото: К. Михајловић
Признања су се из године у годину само низала. Јанин квалитет су препознали на факултету, па је тако у другој, трећој и четвртој години проглашавана за најбољу студенткињу спортисту. У претходној сезони изабрана је за најбољег студента спортисту у читавој лиги, а уврштена је и у трећи најбољи тим сезоне.


- Мислим да је српски менталитет победнички, и то је оно што ме је разликовало од других девојака и помогло ми да истрајем и успем. Када сам стигла у Америку, од првог тренутка сам желела да постигнем што боље резултате. Тамо, када виде да си добар и посвећен, сви ти пружају подршку и труде се да ти максимално помогну - рекла је Јана.


План јој је да упише мастер студије у Америци и да успешно заврши школовање, а после тога жели да се врати у Србију.


- Волим Србију и верујем да наша земља има потенцијал. Не видим себе у некој даљој будућности како формирам породицу у Америци, желела бих да се вратим - закључила је Јана.Фото: К. Михајловић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације